3 februari 2017

Veckans rubrik: Längtan

Veckans rubrik är Längtan.
Jag kommer omedelbart att tänka på en av dikterna ur Birger Sjöbergs samling Fridas bok "Jag längtar till Italien". Jag hade en vinylskiva med en inspelning av dessa tonsatta dikter, som då kallas Fridas visor. Det var operasångaren Ingvar Wixell, som sjöng och jag tyckte mycket om den.

Bild från nätet

Här är första versen:

Jag längtar till Italien, till Italiens sköna land,
Där små citroner gula, de växa uppå strand,
där näktergalar drilla
allt uti dalen stilla,
och snäckorna så röda, de lysa uppå sand.


Birger Sjöberg tonsatte själv sina dikter och han har jämförts med Bellman. Mig veterligen besökte Birger Sjöberg aldrig Italien. Frida, som ju många av dikterna handlade om, hade en förebild i verkligheten och det avslag han fick på sitt frieri till henne, smärtade honom hela livet. En evig längtan sålunda.

Det är säkert många som så här års längtar till våren. Den kommer! Garanterat!Sedan kan man ju också försöka att uthärda vintern genom att drömma om och planera de resor, som man skall göra under året. Det är en längtan att få komma bort en tid och se något annat. Kanske längtan till sol och värme och nya upplevelser. Bilden nedan är tagen i Lake District i England. Jag har varit där två gånger och det är det vackraste område jag besökt. Jag längtar tillbaka dit.


Lake District

Vårens resa är bokad. Den går till Holland!
Sedan längtar jag till att få tillbringa en sommarvecka på Gällnö i Stockholms skärgård.


Norrskär passerar Gällnö

Veckans rubrik består av ett antal bloggare, som varje vecka skriver ett inlägg under ett gemensamt tema. Februari månads värdinna är Anki med bloggen ankistankar. Övriga bloggare finns i den högra spalten.

     

12 kommentarer:

 1. Nog finns mycket längtan i inlägget efter både resor soch sommar :-) Fridas visor är verkligen skrivna med längtan de med. Vad synd att kärleken inte blev besvarad tänker jag. Ha det fint! /Anna

  SvaraRadera
 2. Se Birger Sjöbergs och allt därtill
  längtan ger så mycket du vill
  - nästan.
  Längtan tar en också fram.
  Må gott Birgitta!

  SvaraRadera
 3. Hej, det såg ljuvligt ut där i böljande gröna England! Jag drömmer att få möjlighet att åka till Skottland, eller Irland, eller Wales, eller varför inte Lake District...annars är jag inte så mycket för att längta bort, trivs bra hemma, o pga olika krämpor så är det inte längre fullt så enkelt att komma sig iväg.
  Längtan är en skön känsla, som man hoppas inte ska mynna ut i bevikelse utan glädje.
  Ha en fin söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår, men du verkar ju bo så nära naturen, så det räcker säkert.
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera
 4. Hi hi, vi fick samma tanke i huvudet vid veckans rubrik. "Jag längtar till Italien". Skrev om det i mitt inlägg också. Englands böljande grönska har jag haft nöjet att också få se i samband med en utbildning jag gick där. Vackert! Så snart man bestämt sig och bokat en resa tycker jag det känns så tillfredsställande att gå och planera för den. Det är faktiskt en del av charmen, att just gå och längta efter att resan blir av. Fast nu är jag ju så krass så jag säger att jag inte längtar efter nånting, det stämmer, men om jag väl har beställt t ex en resa så kan jag känna förväntan tror jag snarare än längtan tills den blir av.
  Kram på dig och ha en god fortsättning på söndagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi var väl flera som direkt associerade till Birger Sjöberg.
   Så härligt att inte behöva längta till någonting. Då har du det gott.
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera
 5. Jag är med igen så du kan lägga till mig i rubrikbloggarlistan. Birger Sjöbergs visor är helt underbara och vi sjöng flera av dem i min kör. Jag är särskilt förtjust i Den första gång jag såg dig. Underbart vacker bild från Lake District!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ingrid! Roligt att du är tillbaka.
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera
 6. All denna längtan och väntan i våra visskatter och dikter. Man kan undra på om det beror på att vi är ett vemodigt folk eller om vi har blivit det för att så många skalder har råkar skriva om just det.

  Men i alla fall, att ha något att längta till är bra tycker jag, att se fram emot, att planera, för att läsa på inför resor, att kolla efter badstegar på nätet inför nästa sommar då det äntligen, äntligen ska bli av att skaffa något mer praktiskt sätt att ta sig i sjön än nuvarande improvisationer!

  SvaraRadera
 7. Den visan kom även upp i mitt huvud :) Härligt inlägg om längtan - trevligt att ha mycket att längta efter.
  Jag har bytt blogg - så du får gärna ändra i din lista :)
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - BOK

Många av er har kanske redan sett detta klipp, som finns på Youtube. Man kan titta på det flera gånger. Det är alltid lika roligt. Det ka...