7 januari 2017

Veckans rubrik: Börja om från början

Veckans rubrik är: Börja om från början. Det var en populär schlager, som Sven-Ingvar sjöng på 1960-talet.
Texten började så här:

Börja om från början,
börja om på nytt.
Varför ska man sörja,
tider som flytt.


Jag hör till dem, som på gamla dar fått möjlighet att återuppväcka lusten att sjunga. Börjat om från början, så att säga.Under skoltiden sorterades jag alltid bort, eftersom jag inte sjöng särskilt bra. Nu har jag fått min revansch genom att få sjunga i en alla-kan-sjunga-kör!

En kör är en musikalisk ensemble bestående av sångare. Det är kanske den äldsta och mest spridda typen av musikutövande i grupp. Körsång är sedan hundra år en stor folkrörelse i Sverige och närmare 600 000 beräknas sjunga i olika typer av körer (källa: Wikipedia).


Bild från en av våra övningar i Bodals kyrka

Att sjunga i kör kan vara rena hälsokuren. Kroppen syresätts, spänningarna släpper och stresshormonerna minskar. Det piggar upp och ger en känsla av gemenskap. Man lär känna musiken och man lär känna människor. I min kommun finns flera körer. Några är professionella, men det finns också en alla-kan-sjunga-kör. Det är Lidingö församling som erbjuder denna möjlighet för vem som helst att komma och delta och få sjunga även om man inte är jätteduktig. Det underlättar dock om man kan läsa noter. Jag är med i en sådan kör. Den heter Våghalsarna. Vi träffas en gång i veckan och sjunger allt möjligt. Mycket är naturligtvis med religiöst innehåll. Det kostar inget att delta, men vi förväntas delta i samband med gudstjänster och konserter. Vi har en underbar körledare, som alltid uppmuntrar och entusiasmerar oss.

Vårkonsert i Breviks kyrka 2015


Julkonsert i Breviks kyrka 2016

  
Veckans rubrik består av ett antal bloggare, som varje vecka skriver ett inlägg under ett gemensamt tema. Januari månads värdinna är Anna. Övriga bloggare finns i den högra spalten.      

12 kommentarer:

 1. Vad härligt det ser ut Birgitta! Och jag har inte svårt att föreställa mig sången heller även om det inte hörs på bild :-) Det är SÅ bra att det finns körsång för alla för många mår verkligen BRA av sång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen underbart. Jag har hållit på i sex år nu och räknar med att fortsätta många år till.
   PS Har lagt till ditt namn som värdinna slutet av inlägget nu. Hade glömt det.

   Radera
 2. Sångglädjen förmedlad!
  Fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Ett härligt inlägg om att börja om! Körsång verkar både inspirerande och fullt av glädje. Känner mig ibland lite avundsjuk på de som kan sjunga :)
  Önskar dig en fin fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det fina är ju att man behöver inte sjunga särskilt bra. Så pröva du också!

   Radera
 4. Härligt få "börja om" och visa att ALLA KAN. Har själv varit med i en alla-kantyp av kör. Då var det fråga om hyresgäster i Örebro kommunala bostadsbolag ÖBO. De hade engagerat ett av Örebros mest kompetenta körledarpar och vi var över 100 personer i kören och gav även minst 1 konsert per termin. Allt du säger om hur vederkvickande körsång är stämmer precis och jag gick hem upplyft och nynnande från varje övning. Tyvärr efter några år backade ÖBO och kören kom sen succesivt att avvecklas. Nu sjunger jag mest i duschen, hihi.
  Ha det bra/kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att du kan hitta en annan kör för det är så roligt!
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera
 5. Det är den typen av körer som det är allra roligast att leda. Jag har haft några stycken. Det är opretentiöst och man har inte någon särskild press på sig. De körer jag har haft har också visat sig bli ovanligt välsjungande efter någon tids repetitioner. Musiklärare förr i tiden gjorde mycket skada genom att sortera ut elever tidigt. Som väl är gör man inte det längre utom naturligtvis när man tar in elever till särskilda musikskolor. Barn, som kanske aldrig har sjungit hemma, lär sig detta om man låter dem sjunga tillsammans en tid. Det finns väldigt få barn som är helt tondöva, har jag läst någonstans.
  Ingrid

  SvaraRadera
 6. Oj nu blir jag lite avundsjuk igen, jag fick lära mig i skolan att jag inte kan sjunga och när jag försöker så springer stämbanden och gömmer sig, för sendrag och bara dööör. Men någon ska ju sitta i publiken också.

  SvaraRadera
 7. Här en till som sitter i publiken - och det MYCKET gärna. Precis som Englundskan ovan fick jag tidigt lära mig att jag inte kan sjunga. Tänk om de vuxna ikring en hade varit klokare! Tyvärr hör man än idag hur både lärare och föräldrar kan ta lusten av ungar med dumma kommentarer som kan ge men för livet.

  SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - ASK

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Sanna, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka a...