10 december 2016

Boktips: Brottsplats Lidingö

Lagom till jul utkommer min bror Jan med ytterligare en Lidingöbok. Denna gång handlar det om Lidingö i detektivromaner och om polisverksamheten på ön genom tiderna. Sålunda både fiktion och fakta.
Det är absolut den perfekta julklappen till alla som är roade av Lidingös historia, av detektivromaner eller hur det stod till i Lidingös poliskår på den gamla goda tiden.


Här är ett utdrag ur pressreleasen:
En giftdrottning jagas på Lidingö, en mördad generaldirektör hittas i Kottlasjön, en nattklubb och spelhåla avslöjas på Elfvikslandet, en känd advokat överfalls med knogjärn under Lidingöloppet, en knarkkung bombas med radiostyrt flygplan på sin privata golfbana. Jan Malmstedt har spårat upp detektivromaner där brotten utspelas på Lidingö och berättar om platserna där författarna lånade miljöer. Det blir Lidingöhistoria och deckarhistoria på en gång.
Här berättas också Lidingöpolisens historia, minst lika rafflande som detektivromanernas, från kommissarien Polis-Nisse som jagade spritsmugglare på 1920-talet, konstaplarna som körde i kapp spårvagnen och hoppade ombord i full fart för att göra razzia, till fallet med Stryparen vid Södergarnsvägen.
»Brottsplats Lidingö« kommer att roa många deckarläsare och Lidingöbor, men är intressant för deckarläsare var de än bor. På ett unikt sätt har Jan Malmstedt spårat upp hur deckarförfattare gör när de bygger upp miljöer. Ett av flera exempel på detta i boken är Blå spåret som utkom för jämnt 100 år sedan och blev en av de första moderna svenska deckarna, en bok som var en förebild för Per Sjöwall och Maj Wahlöö. Jan Malmstedt har lyckats ta reda på den miljö i vilken mordet i ”Blå spåret” begås.
Också många aktuella deckarförfattare har hämtat miljöer från Lidingö – advokaten Leif Silbersky jagas i sin deckare Mord bäste broder av en knogjärnsförsedd skurk i Lidingöloppsspåret, Jan Guillous Tjuvarnas marknad bygger på den så kallade Lidingöligans bravader, Jan Mårtenson låter ett mord i Mord i blått begås på denna ö, en av bankskojarna i Carolina Neuraths Fartblinda från 2016 joggar i löparspåren hemma på Lidingö, jämnt 100 år efter den första Lidingödeckaren.4 kommentarer:

 1. Precis vad jag längtar efter. Redan beställd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj då, har Ekerö stadsbibliotek redan köpt in den eller du kanske köper den?
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera
 2. Nej den fanns inte ännu, men jag har lämnat inköpsförslag. Den var lite dyr, men säkert värd det.

  SvaraRadera

Trevlig sommar!

Jag önskar alla mina läsare trevlig sommar. Bloggen gör uppehåll och återkommer i början av augusti. Bilden visar en del av Strandvägen och...