22 juni 2016

Utflykt till Nynäshamn

Nynäshamn ligger på en timmas pendlingsavstånd från Stockholm.
Namnet Nynäshamn kommer från Nynäs gods och är känt sedan 1644. Fram till slutet av 1800-talet var staden ett fiskeläge. Staden utvecklades sedan till en hamn- och industristad. 1901 kom Nynäsbanan och året därpå inleddes reguljär trafik till Gotland (Wikipedia).
Några fina sevärdheter är: utsikten över skärgården, som man kan njuta av om man vandrar utmed Strandvägen, Hembygdsgården i en vacker naturpark, Oscarsberget med sina kungliga namnteckningar inristade (Oscar II var på besök i Nynäshamn när man hade planer på att bygga ett kurhotell uppe på det berg som därefter kallas för Oscarsberget) och naturligtvis hamnen med sina små röda bodar innehållande restauranger och butiker.
Hunden och jag gjorde en utflykt dit.
Vi vandrade från hamnen bort till Nynäs havsbad, som ligger på en ö som heter Trehörningen. Längst ute där, möttes vi av HAVET.

De röda bodarna i hamnen


Nynäs rökeri

Min lunch bestående av lax, makrill, räkor och en del annat


Ytterligare bodar vid hamnen

Massor av båtar

Kunglig namnteckning inristad i Oscarsberget


Strandhotellet vid Nynäs havsbad

Havspaviljongen vid Nynäs havsbad. Havsbandet till vänster.


Utsikt mot staden från Strandvägen2 kommentarer:

  1. Det är en vacker sommarstad, lite ödslig vintertid. Dina vackra bilder visar staden från en av sina bästa sidor.

    På din promenad passerade du säkert "Göstas trädgård" som jag besökte härom veckan när Trädgårdsamatörerna hade försäljning. Tillsammans med Nynäshamns kommun håller de på att restaurera denna trädgård, som tyvärr fått förfalla. (Jag bor en mil från Nynäshamn).

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar. Jag måste ha missat Göstas trädgård. Kanske det saknas skylt? Men vi såg mycket annat fint under de få timmar vi besökte Nynäshamn.

    SvaraRadera

Trevlig sommar

Jag önskar alla mina läsare en riktigt trevlig sommar. Bloggen återkommer i början av augusti.