14 juni 2016

Bloggande seniorer

Jag fick för en tid sedan erbjudandet bidra som en av intervjupersonerna i studie, som skulle användas som examensarbete i arbetsterapi vid Umeå universitet.
Man hade hittat min blogg på nätet och skickade en förfrågan om jag ville delta. Det ville jag gärna!
Nu är studien klar och eleverna har skickat den till mig.
Titeln är Betydelsen av att blogga som senior och är skriven av Linnea Sandström och Matilda Jönsson.
Här ett kort utdrag från studien:
Syfte
Syftet med studien är att belysa betydelsen av att blogga som senior.
Fem personer intervjuades.
Bakgrund
Hur seniorer upplever social interaktion på nätet finns det idag begränsad forskning om och det finns ett behov av att utöka den kunskapen vidare.
Att blogga är en social aktivitet som kan utföras från hemmet och därför är det intressant att undersöka vad de seniorer som använder sig av sociala medier har för upplevelser av detta och ta reda på hur den internetbaserade aktiviteten blogga kan upplevas av seniorer.
Resultat
Resultatet visade att bloggen gav möjlighet för seniorerna att vara socialt aktiva och hålla kontakt med andra, dela med sig av sig själva och sitt liv genom bloggen. Det upplevdes som en engagerande aktivitet, som kunde bidra till andra aktiviteter samt gav möjlighet till att uttrycka åsikter och vara kreativa. Att förstå betydelsen av att blogga är ny kunskap om en aktivitet som är aktuell i det samhälle vi lever i idag och därför användbar information för arbetsterapeuter i deras arbete med seniorer.
Min kommentar:
Det var riktigt roligt att läsa studien. Naturligtvis kände jag igen mig. Min bloggrupp (Lördagsbloggen) nämndes. Det var trevligt att höra att andra seniorer också har stort utbyte av bloggandet.
Jag stretar på, även om jag ibland har brist på ämnen. Är det någon som har något tips?2 kommentarer:

  1. Mycket lovvärt ämne för ett examensarbete. Kul att de valde dig som har så stor erfarenhet av att blogga. Skulle vara intressant att få läsa hela uppsatsen.Jag har för övrigt haft anledning att fler än en gång läsa dina inlägg under etiketten It. Där finns så mycket bra och pedagogisk information som jag tror många seniorer kan ha nytta och glädje av. A Propos idétorka alltså. Något om Windows10 kanske?
    Hälsningar Eva

    SvaraRadera
  2. Mycket lovvärt ämne för ett examensarbete. Kul att de valde dig som har så stor erfarenhet av att blogga. Skulle vara intressant att få läsa hela uppsatsen.Jag har för övrigt haft anledning att fler än en gång läsa dina inlägg under etiketten It. Där finns så mycket bra och pedagogisk information som jag tror många seniorer kan ha nytta och glädje av. A Propos idétorka alltså. Något om Windows10 kanske?
    Hälsningar Eva

    SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - ASK

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Sanna, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka a...