2 september 2014

Fjäderholmarna

Den tredje Djurgårdspromenaden blev på Stora Fjäderholmen. Nåja, skall man vara noga så tillhör Fjäderholmarna Lidingö kommun, men förvaltningen sköts av Kungliga Djurgården. Man tar båt från Nybrokajen eller Slussen till Stora Fjäderholmen. Det är en liten ö, som man kan gå runt på en timma. Men eftersom det finns en del att titta på behöver man den dubbla tiden för att hinna med allt. Det finns restauranger och kaféer, en hantverksby, bryggerier, en utställning med allmogebåtar, en teaterscen och solklippor.
Fjäderholmarna består av fyra öar, där Stora Fjäderholmen är den största. På 1600-talet låg det en krog på Stora Fjäderholmen och  på 1800-talet var faktiskt öarna bebodda. Det mest dramatiska i öarnas historia, är det så kallade brännvinskriget, som rådde under slutet av 1800-talet. Då såldes det brännvin där i kopiösa mängder under förhållanden som kanske inte var helt accepterade. 1918-1976 höll marinen till på öarna och då rådde det landstigningsförbud. 1982 öppnades Stora Fjäderholmen för allmänheten.


Fjäderholmarnas krog

Allmogebåtar med tavelutställning

Fjäderholmsscenen


Hantverksbyn med berget Grönborg i fonden


Krukmakare i arbete

Krukmakeri av Åsa Falkenbert

Krukmakeri av Margaretha WallinRöda Villan, där vi intog lunch

Utsikt från Röda Villan

Röda Villans stekare. Jättegott!


2 kommentarer:

 1. Spännande för mig att få följa med på denna utflykt till ett ställe jag aldrig ens hört talas om.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att höra. Ja, jag har mycket nöje av din blogg också.
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera

Gems weekly photo challenge - ASK

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Sanna, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka a...