22 september 2014

Wien - ett andra besök


Jag besökte Wien i samband med en sällskapsresa i maj 2012 och kände direkt att hit vill jag återvända på egen hand för att utforska staden ytterligare. I september 2014 passade det bra att göra denna resa, så jag lämnade in hunden till min underbara granne, tog flyget till Wien och tillbringade tre hela dagar där.
Det var lätt att ta sig runt med allmänna kommunikationer. Man kan köpa ett Vienna card, som man kan använda för att att åka med, men som också ger rabatt på vissa inträden. Tänk på, att ofta är det bättre att uppge att man är senior. Det kan bli billigare.
Först av allt ett besök i området Pratern, som väl närmast kan jämföras med Djurgården i Stockholm. Själva nöjesfältet heter Wurstelprater. Där finns det berömda pariserhjulet Riesenrad, som är över hundra år gammalt. Ni kommer säkert ihåg filmen Den tredje mannen där detta pariserhjul förekommer.Ett besök vid Mozarts grav kändes som ett måste. Nåja, att kalla det Mozarts grav är egentligen fel. Man vet inte exakt var han blev begravd, utan detta är snarare ett minnesmonument på St Marxer Friedhof, där för övrigt många andra berömdheter ligger begravda.Ytterligare ett måste är att besöka Sigmund Freuds våning på Berggasse 19. Den berömda soffan finns dock inte där. Den flyttade med honom till London. Däremot finns möblerna i hans väntrum att titta på.
Nästa dag, då det tyvärr regnade, begav jag mig till den berömda marknadsplatsen Naschmarkt, som dock blev en besvikelse. Självklart fanns där en hel del matvaror, men annars mest tingeltangel och sötsaker. Det gick inte att stanna vid någon disk för att titta närmare utan att försäljarna trängde sig på, så man gick helst snabbt igenom.
Vid Naschmarkt ligger också det otroligt vackra Majolikahuset i jugendstil ritat av arkitekten Otto Wagner 1898.


Senare på dagen blev det ett besök på Tiergarten Schönbrunn som är världens äldsta djurpark med anor från 1700-talet. Jag tycker dock att det är rätt deprimerande att gå runt i djurparker. Jag reagerar främst på isbjörnarna, som knappast kan trivas på denna breddgrad. Vid entrén till djurparken låg ett mycket vackert palmhus.


Ytterligare ett vackert hus - Secessionhuset, som bland annat innehåller Beethovenfrisen  av Gustav Klimt.  Klimts berömda målning Kyssen finns på Övre Belvedere, som jag besökte nästa dag.


Belvedere är egentligen två slott, Övre Belvedere och Nedre Belvedere. Båda innehåller konstsamlingar. I Övre Belvedere finns Gustav Klimts berömda målning/mosaik Kyssen, som dock inte gick att fotografera, men jag kan berätta att den var verkligen otroligt vacker att se på.
Det går säkert att hitta en bild på nätet! Det fanns också många andra fina målningar.


Sista dagen blev det huvudsakligen nöjen såsom shopping, besök på kafé och rundvandring i centrum. På kvällen konsert med Wiener Sängerknaben.
Jag samlar ju på porslinshundar, så jag köpte en hund i Augartenporslin. På bilden ser ni flera av dem man visade för mig i den eleganta butiken. Jag köpte tvåan från höger.

Ankeruhr

Slutligen en bild av stadsodlig av vin! Wien lär vara den enda huvudstaden som odlar vin inom stadsgränsen.
6 kommentarer:

 1. Tack för att jag fick följa med till Wien igen. Helt klart min favorithuvudstad i Europa. Förutom alla sevärdheter, fina parker, goda maten vill jag utnämna staden till den renaste huvudstaden i vår världsdel. De offentliga toaletterna är alltid fräscha m.m. Hade jag varit ung och duktig i tyska skulle jag kunna tänka mig att bo i den staden under något år. Blogglandia är inte så dumt. Det var därför jag hamnade hos dig. Hösthälsningar från Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att du hittat min blogg. Ja, visst är väl Wien en underbar stad!
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera
 2. Jag är också glad för att få följa med dig på din promenad i Wien eftersom jag aldrig varit där. Du har varit otroligt ambitiös som sett så mycket på tre dagar. Kyssen av Gustav Klimt har jag sett många gånger och även läst om. Jag är mycket förtjust i hans målningar.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Musikanta, du måste absolut åka till Wien! En vacker stad och goda möjligheter att njuta av av klassisk musik.
   Hälsning
   Birgitta

   Radera
 3. Ingrid Bergström7 november 2014 18:01

  Hej Birgitta! Mycket vackra bilder. Men jag har för mig, utan att slå upp och kolla, att det ska finnas en vingård på Montmartre i Paris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Ja, den här uppgiften har jag bara fått muntligen och har naturligtvis inte gjort någon noggrann kontroll.
   Trevlig helg
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera

Trevlig sommar

Jag önskar alla mina läsare en riktigt trevlig sommar. Bloggen återkommer i början av augusti.