24 augusti 2014

Bogesunds slott

Sommarens utflykt gick till Bogesundslandet och Bogesunds slott i Vaxholms kommun.
Resan genom det vackra roslagslandskapet ledde så småningom fram till ett riktigt sagoslott.
Slottets äldsta delar började att uppföras på 1640-talet. Byggherre var greven Per Brahe dy, som hade ärvt Bogesundslandet 1630. Den ursprungliga byggnaden utgör kärnan i det nuvarande slottet. Den var fyra våningar hög i en närmast kubisk byggnad med ett brutet sadeltak och en takaltan. Vid sidan av slottet fanns ett antal ekonomibyggnader samt två lusthus ute i trädgården.

I slottet finns en väl bevarad planlösning, stomme och inredningsdetaljer från 1600-talet. Vidare finns snickerier, kakelugnar och tapeter från sena 1700-talet och det tidiga 1800-talet.
Den största förändringen som slottet genomgått utfördes mellan åren 1864 och 1867 då slottet byggdes till i något som kan kallas medeltidsromantisk stil.
Man tillförde fyra krenelerade torn och på gavlarna mellan tornen två våningar som bland annat. innehåller ett kapell, en matsal och en vinterträdgård. Samtidigt utfördes omfattande målningsarbeten samt omtapetsering och nya kakelugnar sattes in. Parken omdanades i engelsk romantisk stil med slingrande gångar, exotiska trädslag och blomsterbroderier. Öster om parken fanns en trädgård med fruktodlingar, växthus och ett lusthus.

År 1946 inlöste staten egendomen med hjälp av en speciallag ”lex Bogesund”. Slottet blev förklarat byggnadsminne 1949. Under åren 1969 - 1972 genomfördes en fasadrenovering med hel omputsning och nya fönster sattes in. Parken, som har träd hemförda från olika delar av världen, åtgärdades 1973.
Under åren 2010-2012 fick återigen slottet en ny fasad. Kalkputsen från 1970 hade för stor inblandning av cement. Den nya fasaden har nu den färgsättning som slottet fick efter utbyggnaden på 1860-talet och en kalkputs som andas.
Förvaltningen sköts idag av Statens fastighetsverk. (Faktauppgifterna kommer från hemsidan).
Ett boktips: Adelsfamiljerna på Bogesunds slott av Inger Braun.

På väg mot Bogesunds slott stannade vi vid Askrike campings badplats

Bogesunds slottBogesunds slott, norra fasaden

Minnessten över Per Brahe d y


1 kommentar:

  1. Intressant att få se bilder från detta slott. Visste inte ens om att det fanns. Våra utflykter sträcker sig sällan norr om Stockholm...
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - ASK

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Sanna, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka a...