26 juni 2014

Resa genom Baltikum - Vilnius och litet från Polen ocksåVi fortsatte vår färd genom de baltiska länderna och styrde nu kosan mot Litauens huvudstad Vilnius. Landskapet vi färdades genom påminde om Mellansverige. Innan vi kom till Vilnius stannade vi vid en märklig sevärdhet, nämligen Korskullen. Platsen skapades från början för att hedra Litauens krigshjältar, men har sedan växt genom att människor kommit dit och placerat kors och krucifix till åminnelse av sina bortgångna nära och kära.
Vilnius lades i ruiner under andra världskriget och ett omfattande och mycket kostsamt återuppbyggnadsarbete har gjorts och pågår fortfarande. Stadskärnan har återskapats i gammal stil och här finns både gotik och barock representerat.
Dagen då vi anlände lyste solen och det pågick en folkmusikfestival. Tur det, för skall jag vara ärlig, finns det inte mycket att göra i denna stad, mer än att strosa omkring. Det roliga är, att då man verkligen tar sig tid att strosa omkring, är det alltid något intressant man får syn på.
Resan hem gick sedan genom nordöstra Polen. Vi passerade genom det vackra sjödistriktet Masurien, stannade för att besöka Hitlers Varglya och anlände sedan till Gdansk.
Därefter blev det båtfärd från Gdynia till Karlskrona.
Om jag skulle återvända till de baltiska länderna, skulle det nog bli för att besöka ön Ösel eller en badort vid havet.


Vy över VilniusKlotterplank

Kontrasternas stad - gammalt, nytt och staty från Sovjettiden


Jo, kvinnan virkar parasoller!
Gruppbild framför Hitlers bunker i Varglyan

Gdansk

2 kommentarer:

  1. Roligt att få följa med på din resa genom Baltikum. Har stor lust att göra en resa till Riga, där jag aldrig har varit. Fick inspiration till det genom ditt inlägg.
    Visste inte att Gdansk var så vackert, har bara stannat till där med tåg en gång i mitt tidigare liv (för 45 år sen ca.)
    Kram

    SvaraRadera
  2. Är djupt imponerad av den parasollvirkande kvinnan. Vilket tålamod. Kvinnors handarbete är ofta mycket underskattat. :-)

    SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - ASK

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Sanna, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka a...