7 mars 2024

Internationella kvinnodagen - Margareta Huitfeldt


Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen. Jag brukar försöka hitta någon intressant kvinna att skriva om i samband med detta. Denna gången kommer turen till Margareta Huitfeldt.
Sommaren 2022 var jag på en rundresa i Bohuslän. Vid ett tillfälle stannade vi vid det vackra Sundsby säteri, som ligger i Tjörns kommun. En guide visade oss runt och berättade om Margareta Huitfeldt, som en gång hade ägt detta och mycket mer. Guiden berättade så fint om Margareta att jag blev fängslad av hennes livsöde.
Margareta Huitfeldt levde 1608 till 1683. Hon var en högadlig godsägare som på äldre dagar kom att donera sin förmögenhet till olika ändamål.
Margareta växte upp hos sin mormor på Sundsby säteri. Hon gifte sig 1635 och fick tre barn, men inget av dem levde till vuxen ålder.


En del av Sundsby säteri


Köksträdgården. Bilden är från Sundsby hemsida.

Vid 43 år ålder blev hon änka och skötte sedan sina gods Åby och Sundsby, på egen hand.
Hon blev känd som den då rikaste kvinnan i Bohuslän.
I ett testamente från år 1664 instiftades en donation till minne av hennes framlidne son. Det var den näst största jorddonationen någonsin i Sverige. Donationen innefattade bland annat Sundsby säteri och Åby säteri. Den möjliggjorde skolgång för 30 gossar och gav också medel till enskilda personer samt understöd till vetenskaplig forskning. Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg fick sitt namn uppkallat efter henne.
Sundsby säteri förstördes vid en brand med återuppbyggdes. Det är ett intressant utflyktsmål och öppet för allmänheten. På Åby säteri huserar i dag Nordens ark.

Faktauppgifterna om Margareta kommer från:
Margareta Huitfeldt, www.skbl.se/sv/artikel/MargaretaHuitfeldt, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Maria Sjöberg), hämtad 2024-01-04.
Bilden i inledningen är ett fantasiporträtt. Om det fanns några porträtt av Margareta, så förstördes de vid branden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...