22 februari 2024

Korsordet - 100 år



Visste ni att korsordet fyller 100 år i år?

Korsord är ett tidsfördriv där ett rutsystem med ledning av mer eller mindre gåtfulla upplysningar (kallade nycklar) skall fyllas med ord, vågrätt och lodrätt.
De tidigaste, enkla formerna med ett litet antal korsande rutrader förekom i barnböcker och barntidningar under senare delen av 1800-talet, men förvandlades för första gången 1923 till en förströelse för vuxna i tidningen New York World.
Sitt definitiva genombrott fick de 1924 och började då även spridas till Europa.
De första svenska korsorden är från 1923. Det var i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning som de infördes i, under benämningen ordfläta.
Bildkorsord där vissa nycklar ersatts av bilder blev populära under 1950-talet. (NE).

Den finns mängder av korsord i dagstidningar och tidskrifter. Det finns också specialtidskrifter som enbart innehåller korsord och andra typer av klurigheter.
På Tankesport.se får man litet vägledning om hur man skall gå till väga, när man skall välja bland den enorma mängden korsordstidskrifter. Den äldsta tidskriften heter Krysset. Den började utkomma redan 1957.



Det finns en del människor, som blir helt besatta av att lösa korsord och många blir ju också väldigt skickliga.
Själv har jag kommit igång med att lösa korsord först nu på gamla dar. Som medlem i SPF får jag tidskriften Senioren. I den finns korsord som passar mig. Ibland rätt enkla, ibland litet svårare.
I Lidingö församlings programblad brukar det också finnas korsord. De är väldigt enkla och där vann jag faktiskt vid ett tillfälle ett presentkort i en tebutik!
Nästa steg blir att ta itu med DN:s korsord.
Att lösa korsord kan vara mentalt stimulerande - hjärngympa kallas det för. Man lär sig en del och så får man litet avkoppling. Kan man dessutom vinna något, blir det litet spännande.
När jag har ett korsord på gång, sitter jag helst med det på kvällen. Inget på TV som lockar och jag är för trött att läsa. Då passar det bra att sitta en stund med korsordet. Om jag fastnar är det bara att lägga det ifrån sig och återkomma nästa dag. Då brukar det lossna!
Jag skäms inte för att jag tar en del hjälp genom att googla. Det finns ju faktiskt mycket, som är helt omöjligt att känna till. Korsordsmakarna är ju ibland riktigt finurliga!
I boken Galen i korsord av Hans Christian Nygårdh kan man läsa mer om korsord.



Hur gick det med korsorden som jag visar i början av inlägget? Jo, jag skickade in dem till Senioren, men vann ingenting. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...