28 september 2020

Promenad i Grönsta

En promenad utmed Grönstavägen på Lidingö innehåller en hel del sevärdheter.
Först av allt passerar man Bo gård, som antas vara öns äldsta gård. De nuvarande byggnaderna i karolinsk stil uppfördes 1777, men gårdens historia går längre tillbaka. Idag används den mest som möteslokal.


Så småningom kommer man fram till Grönsta gärde. Detta är platsen för Lidingöloppets mål. På området ståtar Löparmonumentet av Sven Lundqvist.

Uppe på en höjd ser man Grönsta prästgård. Den byggdes 1910 för att vara bostad åt församlingens kyrkoherde, men också fungera som församlingsgård. I dag används den mest för olika typer av sammankomster.


Bredvid prästgården ligger Lidingö musteri. Dit kan man komma med sina äpplen och få dem mustade. Gå in på deras hemsida, så får du veta hur det går till att musta äpplen och vilka krav som ställs för att det skall bli bra.
Här finns också ett kafé. Här är det liv och rörelse och man omges av härliga dofter.


Så går man vidare ner mot vattnet och Täcka udden. Där ligger Carl Richard Nybergs bostad och flyghangar från 1908. Nyberg var en berömd uppfinnare och flygpionjär. Han levde mellan 1858 och 1939. Han bodde i ett av husen på Täcka udden och lät också bygga en liten flyghangar för sina flygplan. Nyberg var en framgångsrik pionjär inom maskinteknik, men lyckade aldrig komma upp i luften med sitt flygplan. 




5 kommentarer:

  1. Så många härliga och vackra promenadslingor det finns på Lidingö! Och karolinska herrgårdar har jag alltid varit svag för; de är på något sätt i "lagom" format utan att bli överväldigande med flera våningar och sidoflyglar.

    Äppelmusten från öns eget musteri måste vara något i särklass vad gäller smak och fräschör. Kan man ta sig till dit med buss från Ropsten?

    /Mariadne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, det kan man. Du kan åka buss från Ropsten till hållplats Lidingövallen. Sedan får du gå Grönstavägen. Det tar ca 10 minuter. Musteriet ligger till vänster om prästgården. Men kolla först på deras hemsida. De har inte öppet alla dagar i veckan. De säljer även egen hemlagad must i kaféet. Jättegod!

      Radera
  2. Det låter ju lovande! :-) Men vilken busslinje ska jag ta från Ropsten?

    SvaraRadera
  3. Buss 204, 212 eller 211 till station Lidingövallen. När du kliver av får du se dig omkring. På andra sidan rondellen bör du se Grönsta gård. Där går Grönstavägen, som du följer en bit bort. 10 min, kanske 15 minuters promenad till musteriet. Men, som sagt, kolla deras öppettider. De har inte öppet varje dag och kaféet är bara öppet då musteriet är öppet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rättelse i ovanstående kommentar: På andra sidan rondellen bör du se Bo gård...

      Radera

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...