21 november 2015

Lördagstema - dofter

Våra fem sinnen är syn, hörsel, känsel, lukt och smak. Sinnena samverkar ofta. Lukt och smak är tätt sammankopplade. Doft är för mig väldoft.
Man brukar säga att det finns inget som så starkt kan beröra en som en doft man känner igen sedan barndomsåren. Ni vet, det där med Madeleinekakorna, som Marcel Proust skrev om i första delen av sin romansvit På spaning efter den tid som flytt. Han berättar där om att doften och smaken av en sådan kaka, doppad i lindblomste, återuppväcker barndomsminnen hos huvudpersonen. På så sätt har Madeleinekakan blivit en metafor för något som väcker minnen, speciellt från barndomen.


Bild Madeleinekaka tagen från www.wikipedia.org

För mig finns ett speciellt doftminne från barndomen, nämligen Ovomaltine. Det var en dryck med chokladsmak, som jag tror att många barn drack på 1950-talet. Ansågs nyttigt. Jag kan fortfarande komma ihåg den underbara doften. Burken på bilden ser dock inte likadan ut, som på 1950-talet.

Bild på Ovomaltine tagen från althouse.biz


En av de underbaraste blomdofterna jag vet, är doften av kaprifol. Påminner mig om sommarkvällar vid det torp, som jag hyrde tillsammans med min familj på 1970- och 80-talen. Där det fanns en kaprifol, som doftade enormt.
En doft, som vi väl alla älskar, är doften av hav och tång. Jag tar ofta promenader utmed vattnet och njuter alltid av den härliga doften.Jag tycker inte att det verkar som så många kvinnor använder parfym längre. Kanske det beror på att man vet att många är allergiska mot doften. Själv använder jag det då och då i festligare sammanhang. Chanel nr 5 är för mig den enda tänkbara, även om jag numera nöjer mig med eau de parfum. En billigare variant.

Hundars luktsinne är ju som bekant tusentals gånger starkare än människans. Till stor nytta för oss människor, då de på så sätt kan hjälpa oss att spåra upp saker och även människor. Deras tillvaro är av ett hav av dofter. Jag vet inte om min hund är speciell, men hon har ett enormt behov av att lukta på det mesta, då vi är ute och promenerar.


Min blogg ingår i en grupp, som kallas Lördagsbloggare. Värdinna för november månads teman är Musikanta. Övriga bloggare ser du i spalten till höger.

14 kommentarer:

 1. Det doftar gott och minnesrikt!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Tror aldrig jag fått Ovomaltine. Är det synd om mej??? Men kaprifol, ja det är en doft värd att minnas!

  SvaraRadera
 3. Tror aldrig jag fått Ovomaltine. Är det synd om mej??? Men kaprifol, ja det är en doft värd att minnas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte synd om dig! Du blev nog stor och stark ändå!

   Radera
 4. Ovomaltine fanns inte hos oss i mitt barndomshem så jag har också missat det men jag minns reklamen. Troligen fanns sorten inte i dagligvaruhandeln på Åland.
  Hav och tång bjuder på en väldigt speciell, men älskansvärd doft.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du bor ju nära havet, så du har ju förmånen att få känna den doften ofta.Jag önskar även dig en trevlig helg.

   Radera
 5. Ovomaltine! Det var minsann längesen... Minns doften och smaken, dock. Det var lite som drickchoklad, men med en anings aning av salt och vassla och någon annan smak som jag aldrig kunde identifiera. Dyra grejer, så det var sällan vi fick sånt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad det dyrt. Det minns jag ej, men vanlig choklad duger också.

   Radera
 6. Tack för ett fint inlägg om dofter. Just Marcel Proust tänkte jag också på när jag hittade på temat. Och visst är det så att dofter väcker minnen. Jag ska snart själv skriva ett inlägg om det så småningom.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv Musikanta för dina trevliga teman. Änglar kommer jag dock inte att klara av.

   Radera
 7. Det är något skumt med mina kaprifoler, båda två är väldigt försiktiga. Har dom det för magert kanske?

  SvaraRadera
 8. Ett härligt doftande inlägg, men Ovomaltine känner jag inte igen... tror inte jag smakat det någon gång... inte vad jag minns i alla fall.
  Önskar dig en fin söndag!

  SvaraRadera
 9. Den där chokladdrycken känner jag inte igen, hemma gällde oboy eller kakao utrört m socker o grädde. Men gott luktar det :-) Och de där madeleinekakorna har jag alltid varit så nyfiken på hur de egentligen smakar!

  SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - ASK

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Sanna, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka a...