10 mars 2020

Gems weekly photo challenge - EKA

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Susanne, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka att tolka med bild och text. Under 2020 kommer orden vara homonymer, dvs ord som stavas och uttalas lika, men kan ha olika betydelser. Denna vecka är ordet EKA.
Fler deltagare hittar du på Susannes hemsida.
Det första jag tänker på är en båt, som någon ror på ett stilla vatten. Jag har själv alltid bott nära vattnet, men aldrig haft någon egen båt. På bilden ser vi en äldre kvinna, som ror en eka. Det ser så skönt och fridfullt ut!

Bild från nätet

Nästa tanke går till Ekotemplet i Hagaparken i Solna. Där har jag varit och prövat ekot, som uppstår då man står inuti och ropar ropar ropar.
Templet byggdes 1790 på en liten kulle strax öster om Gustav III:s paviljong och gestaltades som en öppen oval sommarmatsal för Gustav III, som älskade att äta utomhus. Byggnaden hette "Gröna salongen" och kom så småningom att kallas "Ekotemplet", på grund av ett eko som uppstår under byggnadens välvda tak. Arkitekt var Carl Christoffer Gjörwell d.y.(Wikipedia).


Bild från nätet

14 kommentarer:

 1. Jag funderade också över hur man bäst illustrerar verbet "eka", och du har träffat mitt i prick med det vackra Eko-templet. Man önskar det hade kunnat bevara ekon från Gustav III:s dagar!

  Fel bild till mitt "Eka-bidrag" dök upp och fastnade på Gems hemsida vid länkningen, så jag borde ta bort den och göra om hela proceduren. Har detta hänt dig också? Går att rätta till?

  undrar Mariadne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det nya sättet att länka är väldigt krångligt och svårt att förstå sig på. Det har jag skrivit och meddelat Susanne. Har själv väldiga problem. Så förargligt att det blev fel bild, men när man klickar på din länk kommer man i alla fall till rätt inlägg. Gå in på Gems weekly och lägg markören på din ruta, så kommer det upp en soptunna längst ner. Pröva och klicka på den, så bör ditt inlägg försvinna. Så får du göra om allt...Lycka till!

   Radera
  2. Tack för rådet, Birgitta, men tyvärr kommer ingen "soptunna" upp. Har skrivit till Susanne, men hon läser tydligen inte kommentarsfältet till sidan (såg att du också och påpekat bristerna med det nya länkningsprogrammet). Så vad göra? :-/

   Radera
 2. Första bilden måste ha tagits på 1950-talet eller ännu tidigare, av kläderna att döma alltså.
  Att det ekar i just de templet i Hagaparken visste jag inte. Har besökt det, men inte testat ekon.
  Två jättefina bilder till temat:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack BP. Nu var det länge sedan jag var i Ekotemplet, men jag chansar på att det fortfarande fungerar.

   Radera
 3. Bra tolkning! En fridfull båttur och ett Ekotempel, två olika betydelser av veckans ord "eka",
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Det gamla fotot, det ser verkligen fridfullt ut!

  Visste inte heller att det ekade där på Ekotemplet, har inte tänkt så mycket på namnet, kanske mest tänkt att allt ska vara så ekologiskt numer! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ordet eko kan ju tolkas på många sätt!

   Radera
 5. Vilken fin tolkning. Tyckte om båda bilderna. Kvinnan i sin eka förmedlar verkligen stillhet. Och jätteroligt att du tog med fet vackra Eko templet i Hagaparken. Så fint att strosa runt där. Blev nu påmind om att det var länge sedan jag var både vid templet och i Hagaparken.
  Önskar dig en fortsatt fin vecka.

  SvaraRadera
 6. Heisann, nei, det tenkte jeg ikke på. vet at det er mange flotte bilder av eker i mammas og pappas gamle album... fra deres ungdomstid. Ja, det blir kanskje en anledning en annen gang å vise dem.
  Den pavilionen har jeg faktisk lært om i min kunsthistorietid! Vakker!

  SvaraRadera
 7. Vad spännande med ett ekotempel! Jag förmodar att det inte var tanken från början men skojigt att det blev den effekten i byggnaden.

  SvaraRadera
 8. Fin tolkning av veckans tema!
  Stämningsfull bild på kvinnan i ekan.
  Och så ekotemplet - där fick jag lära mig ngt nytt :-)

  SvaraRadera
 9. Kul att någon tog upp den tråden, var själv på väg till Hagaparken för att fota den till temat, nu fick du vara ensam om den för jag hittade en annan tolkning. Fantastiskt vacker byggnad.

  SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - FÅR

Elfviks gård på Lidingö är öns enda kvarvarande lantbruk. Gården är öppen för allmänheten och det är ett trevligt utflyktsmål. Här finns ma...