12 januari 2019

Fågelöuddebadet

Vad sägs om litet sommarminnen, så här mitt i vintern?
Fågelöudde är en udde på nordöstra Lidingö. Fågelöuddebadet är ett strandbad, som ligger i viken intill udden. Under sommaren går det buss ända fram till badet. Övriga tider på året tar man buss mot Elfvik, kliver av vid hållplats Fågelöuddevägen och tar en kort promenad fram till badet. Det är en fin promenadväg omgiven av tall- och granskog.
Udden tillhörde på 1890-talet  Elfviks gård. År 1932 donerade ägaren Albert Janse och hans hustru området till Lidingö stad för att för all framtid användas som friluftsbad. (Wikipedia).
Jag är född och uppvuxen på Lidingö. Som barn tillbringade jag en stor del av mina sommarlov på detta bad. Gick i simskola och lärde mig simma och blev faktiskt rätt duktig. Tog alla de simmärken som fanns att ta på den tiden. Deltog i tävlingar och kom etta i en tävling på 50 m bröstsim. Jag vågade till och med hoppa från hopptornet, som var 10 meter högt! Idag är det högsta endast 5 meter.

På Fågelöuddebadet ca 1950. Jag sitter längst fram.

 Det är roligt att titta på en lista över dagens simmärken och se att några av de jag tog finns kvar, till exempel simborgarmärket och magistern. Numera finns det dock många, många fler! Tyvärr blir de skannade bilderna litet oskarpa, men om du klickar på bilderna blir de litet större.




Nu för tiden besöker jag detta bad endast utanför säsongen. Från 1 oktober till 1 april är det tillåtet att promenera där med hund, så vovven och jag brukar passa på att åka dit varje år tidigt på våren och sent på hösten. Hon älskar att springa runt i sanden och plaska i vattnet. Denna fina höstdag fick vi sällskap av grannen och hennes daghund.
Jag tycker fortfarande om att simma, men numera blir det mest i simhall. Det friluftsbad jag föredrar på sommaren är Kottlasjön.

Samma plats, som på bilden ovan

Bogesundslandet på andra sidan. Där skymtar Askrike camping. 


Fågelöuddebadet. Här är det mycket folk på sommaren.


Eva-Britt med Stella och Pompe


6 kommentarer:

  1. Vilken pärla till friluftsbad, som jag inte alls kände till! Jag har trott att den lilla Kottlasjön var det enda alternativet för Lidingöborna, om man inte ville bada i Värtan. Det svartvita familjefotot påminner mig om min barndoms badturer till Flatensjön, dit jag cyklade i mina föräldrars sällskap. Apropå simhallar, så har jag köpt ett klippkort på Centralbadet, Drottninggatan, för pensionärspris, och samlar nu mod för att bege mig dit. Har lite svårt för offentliga badinrättningar, men enda chansen att träna på ett behagligt sätt. Har Lidingö en egen simhall? För den händelse det är för trångt i Centralbadet.

    Undrar Marie-Anne


    SvaraRadera
  2. Jodå, vi har flera fina strandbad. Fågelöudde är det största. Lidingö har en simhall, Gångsätrabadet. Själv brukar jag gå till GIH-badet eller Forsgrenska, men båda är stängda för renovering just nu, så då har jag i stället besökt Kronobergsbadet. Där är det ganska glest med besökare om man bara undviker helger och skollov. Centralbadet låter tjusigt!

    SvaraRadera
  3. Kronobergsbadet - är det badet som ligger i Polishuset?? Jag har fått tips om det, men när jag kollade på deras hemsida så fanns det ett bokningsschema där de flesta simlängderna var uppbokade långt i förväg. Bland annat av olika arbetsplatser och företag, som vill friskvårda sina anställda. Så - suck - det blev det dyra Centralbadet i stället för min del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det. Adress Bergsgatan 58. Man behöver aldrig gå in i Polishuset, utan går in rakt från gatan. Det där bokningsschemat har jag aldrig kollat ens! Badet har ju 6 banor, så det har alltid funnits plats för motionssim också. Jag brukar gå vardagseftermiddagar mellan 14 och 16. Intressant ändå att du nämner det där med bokningsschema. Jag har nämligen vid några tillfällen besökt Eriksdalsbadet och då fick man lära sig att kolla upp bokningsschema för 50-metersbassängen. Den används mycket av simklubbar och då är hela bassängen upptagen. Men man brukar alltid se till att reservera några timmar i veckan för allmänhetens motionssim. I omklädningsrummen är det enormt mycket folk, men i 50-metersbassängen nästan tomt. Alla (läs ungdomar) håller till i Äventyrsbadet eller 25-metersbassängen. Ljuvligt att kunna sträcka ut sig i en 50-metersbassäng och njuta av stillheten. Anledningen till att jag besöker simhallarna i Stockholm är, att jag som fd anställd i Stockholm, går in gratis.

      Radera
  4. Roligt att höra att stadsanställda får denna sim-bonus även EFTER pensioneringen! Jag har ju varit statsanställd i 40 år (minus ett år på ett privat bokförlag), men alla statliga förmåner som fri medicin, läkarvård, sjukgymnast, personalgympa, friskvård - you name it - försvann med blixtens hastighet efter pensionen.

    Visst är det härligast med en rejäl 50-metersbassäng så man slipper vända hela tiden! Centralbadets bassäng är bara 23 meter, men jag har aldrig upplevt så mjukt och skönt vatten någon annanstans; det nästan skummar om det. Och varmt! På den tiden jag simmade i gamla Eriksdalsbadet, så frös jag hela tiden.

    SvaraRadera
  5. Ja, det är ju en väldigt fin förmån som man har då man är anställd och som man får behålla efter pensionen. Men det gäller alltså bara i kommunala simhallar. Centralbadet besökte jag senast för ett par år sedan och där är ju helt underbart. Skönt också med litet varmare vatten. Men det är ju privatägt, så där kommer jag inte in gratis! Tyvärr :)

    SvaraRadera

Svenskt tenn 100 år

I år är det hundra år sedan firman Svenskt tenn grundades.  Jubileumsåret invigdes med lanseringen av textil Svenskt tenn Est. 1924 - ett m...