5 augusti 2018

Utflykt till Norrtälje


Sommarens dagsutflykt gick till Norrtälje. Det var min dotter Ulrika, min hund Stella och jag, som åkte dit för att äta lunch och ta en stadspromenad.  Jag har naturligtvis varit där tidigare, men det var många år sedan.
Vi började med lunch på restaurang Bergstugan där vi åt  fjällröding med grönsaker. Hunden fick sin egen mat.


Gustav II Adolf  grundade Norrtälje 1622, men stora delar av staden brändes tyvärr ner av ryssarna 1719.  Norrtälje betraktas som Roslagens huvudstad.
Det är en otroligt charmig liten stad med med alla de gamla trähusen. Vi tog en promenad utmed Norrtäljeån.

Konstrunda på Norrtäljeån. Foto:Ulrika Wandler

Vi stannade till vid Lilla torget, där det gamla Stadshotellet ligger. Fontänen Havsstenen av Håkan Bond, som ligger mitt på torget,  skall påminna om stadens tidigare brunn. På andra sidan torget ligger de Wallinska gårdarna, som är från 1730-talet.

Havsstenen med Stadshotellet i bakgrunden

Ulrika och Stella vid de Wallinska gårdanrna

Efter att ha passerat det underbara gamla rådhuset, byggt 1792 gick vi in på shoppinggatan Tullportsgatan. Det enda vi köpte var varsin glasstrut!
Vi avslutade med en liten runda i Societsparken, en park, som påminner om den tid då Norrtälje var en mycket populär badort. Man kan stå där och se ut över hamnen och det mest slående var att de tråkiga silona nu är borta. Nu växer det i stället upp tjusiga flerfamiljshus. På bilderna syns Societetsparken till höger.4 kommentarer:

 1. Ett så trevligt utflyktsmål. Jag har varit där ett par gången men för många år sedan. Det ser ut att fortfarande vara lika idylliskt som då. Fina moderna hus vid hamninloppet. Håller med om att det är skönt att silona är borta ur bilden. Tack för utflykten!

  SvaraRadera
 2. Hej, Birgitta!
  Vad trevligt att du är tillbaka i din blogg igen! Och roligt att se bilderna från Norrtälje. Jag tror att det är en stad som är på uppmarsch, och att trötta storstadsbor kommer flytta dit, om inte förr, så efter pensioneringen. Håller med om att silona i hamnen förfulade stadsinloppet, men hoppas de inte bygger bostäderna för trångt och tätt där, så det blir som på Lilla Essingen (t ex).

  /Marie-Anne C.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag skulle absolut kunna tänka mig att flytta dit om det inte vore så att då kommer jag för långt från mina barn och barnbarn. Såg att de hade ett mysigt pensionat, som jag kanske tar in på någon helg.

   Radera

Trevlig sommar

Jag önskar alla mina läsare en riktigt trevlig sommar. Bloggen återkommer i början av augusti.