30 december 2016

Veckans rubrik: Halvårskoll som handlar om pengar

Veckans rubrik är Halvårskoll. Jag låter det handla om pengar.
Det hör väl till, att man så här i samband med ett årsskifte sitter och funderar på sin ekonomiska situation. Kanske man hoppas, att nästa år få råd att göra den där investeringen man drömt om? Eller kanske man man måste se till att minska sina utgifter?
Men nu var det halvårskoll det var frågan om och då skall man ju se tillbaka på det senaste halvåret. För egen del har det varit en del roliga och inte alltför kostsamma investeringar. En ny dator och en ny kamera!  Jag har också äntligen kommit mig för att samla ihop mitt byrålådsguld och låtit tillverka en ring av det.


Det har väl inte undgått någon att vi under 2015 och 2016 fått nya sedlar och mynt. Sedlarna har porträtt av kända och framstående svenskar. Jag tycker att man knutit ihop framsida och baksida väldigt fint. De nya sedlarna innehåller också nya säkerhetsdetaljer med bättre skydd mot förfalskningar. När man får en sedel i handen skall man vicka på den för att kontrollera att den är äkta. Man kommer då att se bilder som skiftar färg och bilder som rör sig och växlar motiv. Man kan läsa mer om det här på Riksbankens hemsida. I TV-programmet Veckans brott var det ett inslag, där det framgick att det kommer vara så gott som omöjligt att förfalska de nya sedlarna. Sedelförfalskning är ju för övrigt en mycket liten del av vår brottslighet. Värre är det med alla kontokortsbedrägerier.

Det finns ett ekonomiskt museum här i Stockholm, där man kan ta del av spännande berättelser om hela världens betalningshistoria. Det är Kungliga myntkabinettet. Eftersom jag aldrig varit där tyckte jag det kunde vara värt ett besök.
Det första, som möter en i entréhallen är ett enormt mynt gjort av sten. Det användes i Melanesien ända fram till 1800-talet. Det väger ca 600 kilo.


Här är ett fjädermynt, som också användes i Melanesien. Inte som vardagsbetalning, utan i ceremoniella och juridiska sammanhang.


Kakao användes som betalningsmedel i Centralamerika ända in på 1800-talet.


Här är Greklands första mynt, som slogs  625 f. Kr.


Vår sista vikingatidsskatt och första medeltidsskatt i ett. Så har den kallats, silverskatten från Burge på Gotland. Hittades 1967 av en jordbrukare.


Det här är världens största mynt. Användes under 1600- och 1700-talen. Hittades på ett sjunket skepp i Gryts skärgård 1974.

På museet finns en stor samling sparbössor. Här är bilder på några av dem.








Jag ber om överseende med att en del bilder är oskarpa. Det är svårt att få bra bilder av föremål, som är placerade i montrar.
Veckans rubrik består av ett antal bloggare, som varje vecka skriver ett inlägg under ett gemensamt tema. December månads värdinna är Tove med bloggen Blogg&Blandat. Övriga bloggare finns i den högra spalten. Tack Tove för dina decemberteman!

GOTT NYTT ÅR!

9 kommentarer:

  1. Intressant inlägg om Halvårskoll. Bra att få veta om hur man ska titta på sedlarna - visste inte om det - för att se om de är falska. Den senaste sedeln som jag fick var i Kina 2009 - den var med i en utbetalning som vi fick på banken! Ingen ville befatta sig med den - taxichauffören hade ingen växel, inte heller i en affär. Ingen sa något om att den var falsk tills vi blev upplysta om det av en annan svensk.
    Synd att inte Ingrid Bergman fick vara med i stället för Greta Garbo. Det finns ju några som minns henne fortfarande.
    Gott Nytt år önskar Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så otrevligt att få en falsk sedel på en bank! Hoppas att det inte var för stor valör. Jag önskar dig en god fortsättning på det nya året.
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera
  2. Intressant om pengarna Birgitta! De har ju en rent praktisk betydelse i våra liv- vem som än är avbildade!
    Tack för ditt inlägg!
    Önskar dig ett gott nytt år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren. Jag önskar dig en god fortsättning på det nya året. Vem tar teman i januari. Jag skall sätta mig nu och kolla runt litet, så hittar jag kanske någon. Jag är beredd att ta värdinneskapet någon gång framåt våren.
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera
  3. Intressant halvårskoll - bra att veta om nya sedlarna och spännande med ett besök på myntkabinettet - tack för det :)
    Gott Nytt År!

    SvaraRadera
  4. Det var en spännande vinkling på halvårskollen och spännande att se alla varianter på mynt. Tacksam över att det har varit lite utveckling på området trots allt när man ser de tunga kolosserna från förr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna! God fortsättning på det nya året.
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera
  5. Hej. Jag hittade hit via Anki och Karin och vill gärna delta i temabloggandet. Har efter flera års träda nu tagit upp bloggandet igen. Intressant och kul vinkling du gjort i inläggsval och kul se våra gamla pengar genom tider. Snart handlar vi kqnske inte alls med kontanta medel på gott och ont. God fortsättning på 2017 önskar Yvonne.
    www.vonnevardag.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen in i gänget. Jag var inne och titta på din blogg. Jättefin. Hoppas att du skall trivas hos oss.
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera

Svenskt tenn 100 år

I år är det hundra år sedan firman Svenskt tenn grundades.  Jubileumsåret invigdes med lanseringen av textil Svenskt tenn Est. 1924 - ett m...