5 mars 2016

Lördagsbloggen - ett projekt

Veckans tema för Lördagsbloggen är - ett projekt.
Som jag berättat i tidigare inlägg, är mitt projekt att inreda en liten antik bokhylla till dockskåp. Jag kommer få plats med två rum och kök.

Så här ser bokhyllan ut

Det första jag gjorde var att kontrollera att bokhyllan verkligen är i gustaviansk stil genom att sända en bild med förfrågan till Auktionsverket. Jodå, jag fick det bekräftat.
Därmed var det klart att inredningen skulle gå i gustaviansk stil. Det är också viktigt att veta vilken skala möblerna skall vara i. Skala 1:12 är den vedertagna och det visade sig passa utmärkt.
Jag besökte Miniatyrmässan i Stockholm i oktober förra året. Det är Miniatyrsällskapet, som anordnar den och den återkommer i mars. Mässan är viktig, eftersom man då får en möjlighet att få kontakt med många leverantörer av miniatyrer och få se saker i verkligheten. Många säljer även sina alster på nätet, men en del saknar hemsidor och har därmed ingen näthandel.
Jag kommer inte att tillverka några möbler själv utan köpa det mesta. Det är inte särskilt dyra saker. Jag räknar med att kunna göra enkla kompletteringar själv, såsom gardiner och andra småsaker.
Mitt första inköp var en himmelssäng och en soffgrupp inhandlat hos crazy4minis. Det är ingen fysisk butik, utan man tar kontakt med leverantören och besöker henne på hennes kontor. Sängen kostade 1100 kronor och soffgruppen med bord kostade 1800 kronor. Detta är exklusiva möbler, därav priset.
Jag gick med i facebookgruppen Miniatyrer, dockskåp och tittskåp. Där får man en del tips och idéer och kan också ställa frågor och diskutera.
Då de första möblerna var hemma började jag att tapetsera. Jag placerade in en bit vanlig tapet, som står stadigt av sig själv.
Så går planerna vidare: Ytterligare möbler, fönster, dörrar, mattor, gardiner, belysning och andra småsaker. Tyvärr missar jag mässan i mars, eftersom jag kommer vara bortrest. Det här kommer att ta tid. Fortsättning följer...
Min blogg ingår i en grupp som kallas Lördagsbloggen. Övriga medlemmar syns i högra spalten.Värdinna för mars månads teman är jag själv.

9 kommentarer:

 1. Alltså det här ser ju bara så frestande roligt ut att det inte är sant! Vad spännande att få se när det blir klart! Vilket projekt!

  SvaraRadera
 2. Ojojoj! Livet i skala 1:12 ... fast priserna verkar vara mer åt 1:1-hållet ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var bara dessa första möbler som var dyra. Det kommer inte bli lika dyrt i fortsättningen.

   Radera
 3. Trevlig och lite annorlunda hobby. Inte dyrare än andra hobbies - jämför bara vad golfspelare lägger ut på sin! Fantastisk fin salongsmöbel och himmelssäng. Förstår att du tycker det är roligt att botanisera bland alla små miniatyrmöbler!
  Ingrid

  SvaraRadera
 4. Vad roligt och vilka snygga möbler du hittat. Jag kanske ska ta upp ett insomnat dockskåpsprojekt igen – om inte det aktuella barnbarnet hunnit bli för gammal förstås. I så fall får jag vänta till yngsta barnbarnet växt till sig lite grann. Mässa i mars? Det måste jag kolla vad det kan vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karin! Det roliga med dockskåp är att de flesta barn egentligen inte alls är särskilt intresserade av dockskåp, utan det är nog mer vi vuxna som är fascinerade av miniatyrvärlden! Mässan kallas Miniatyrmässan. Den är den 13 mars på hotell Anglais.
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera
  2. Tack för mässinfo! Vad bra att det är i stan, och inte ute i Älvsjö!

   Radera
 5. Wow ... vilket projekt! Har ju läst att du gillar det här med dockhus - tycker det är fint att titta på, men skulle nog aldrig ha ditt tålamod!
  Ska bli spännande att se hur du får det att växa fram vartefter.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Dockskåp är fascinerande och jag tittar gärna på sådana på museer. En god vän har miniatyrmöbler som hobby och åker på kurser och mässor för jämnan. Urfina grejor åstadkommer hon. Lycka till med ditt projekt!

  SvaraRadera

Trevlig sommar

Jag önskar alla mina läsare en riktigt trevlig sommar. Bloggen återkommer i början av augusti.