Experternas bästa tips till dig som vill bada isvak

Lars Westerlund och Tiina Enqvist är erfarna vinterbadare. Här är deras bästa tips för dig som vill bryta isen och bada isvak.
Artikeltexten fortsätter längre nerHoppa till artikeltexten
Att klara av att doppa sig i iskallt vatten ger en känsla av att vara uppfylld. Man blir glad och får en massa endorfiner. Avslappningen kan sitta i flera timmar efteråt, men det är individuellt. Men det finns några saker att tänka på.
I Go'kväll den 11 februari gästar Lars Westerlund och Tiina Enqvist programmet, båda erfarna vinterbadare. Här är deras bästa tips till nybörjaren.

Förberedelser

1. Ha med en kompis!Det är viktigt att inte vara ensam vid isvaksbadet.
2. Bestäm innan att du ska bada en viss dag
Mental förberedelse gör att du inte kommer stå på stegen och ångra dig. Huvudet kommer säga "nej" när du väl står där och då är det bra att du redan innan bestämt dig.
3. Var frisk
Du ska vara hjärtfrisk och inte vara förkyld eller sjuk. Högt blodtryck går bra så länge du tar medicin mot det. Du kan alltid fråga din läkare om du är osäker.
4. Var nykter!
Bada isvak är en nykter sport. Du ska heller inte vara bakfull.
5. Värm upp dig innan
Jogga och försök få igång kroppen, ungefär som inför ett gympapass. Om du vill basta innan, ha inte för hög värme. Då blir kontrasten mellan bastun och isvaken stor.
6. Svalka av dig innan du går i vaken
För att få ner temperaturskillnaderna.

Själva badet

När du ska kliva ner i vaken gör du på följande sätt: Ta av badrocken och skorna. Använd stegen och gå ner till ungefär midjedjupt. Du ska ha ansiket mot stegen. Vid midjedjupt tar du ett djupt andetag och går sedan ner till axeldjupt. Håll i stegen eller släpp om du känner dig trygg. Nu kommer du känna att det blir svårt att andas, men det är inte farligt utan släpper snart. Vänta tills du får kontroll över andningen och kan prata. Då går du upp ur isvaken. Ha gärna koll på varandra så att ingen är i vaken för länge. Ungefär 30 sekunder är lagom.

Efter badet

Väl uppe är det absolut viktigaste att bli varm. På med skor och badrock och gå in i värmen. Händer och fötter kommer vara mest kalla. Ta det försiktigt så att du inte halkar på isen. Ta på dig varma och torra kläder.
Då har du gjort ditt första isvaksbad. Det lär inte bli det sista om du vågat göra det en gång...