19 mars 2016

Lördagsbloggen - hemma hos...

Tema för denna veckas Lördagsblogg är - hemma hos...
Det blir hos Sven-Harry. Närmare bestämt hos Sven-Harry Karlsson, byggmästaren som lät bygga ett stort hus vid Vasaparken i Stockholm och där inreda ett konstmuseum. När man ser det stora huset, bör man veta att en del av huset innehåller bostäder, så själva konstmuseet är så stort som man tror.
Det jag var speciellt nyfiken på, då jag åkte dit en kylig vinterdag, var Sven-Harrys hem och samling, som finns längst upp i huset. Det är inte hans nuvarande bostad, utan en kopia av bottenvåningen på Ekholmsnäs gård på Lidingö, där han bodde tidigare. Hemmet omgärdas av en terrass med skulpturer.
I denna miljö visas en unik privat samling nordisk konst, med många verk av Carl Fredrik Hill, Ernst Josephson, August Strindberg och Helene Schjerfbeck. Här samsas möbler av Gio Ponti och Georg Haupt med mattor av Märta Måås-Fjetterström.
Bilderna jag visar är enbart från Sven-Harrys hem. Det pågick visserligen en utställning i konsthallen med målningar av Olle Olsson Hagalund, men jag gör nog ett separat inlägg om honom senare.
Jag antecknade febrilt under visningen, men lyckades ändå inte få med alla namn på konstnärerna.


Sven-Harrys konstmuseum


Interiör från hemmet. 

Biblioteket i Sven-Harrys hem
Skulptur av Dan Wolgers


Interiörbild. Tavlan är av Ernst Josephson


Målning av Helen Schjerfbeck

Målning av Carl Fredrik Hill. Hauptbyrå.

Målning av Edward Munch

Målningen är av August StrindbergKöket. Silverservis av Wiwen Nilsson

Öyvind Fahlström

Konstverk av Sonja Larsson, som placerats i taket.

Ekholmsnäs gård.

Min blogg ingår i en grupp, som kallas Lördagsbloggen. Övriga medlemmar syns i högra spalten. Mars månads värdinna är jag själv.

7 kommentarer:

 1. Spännande inlägg med många fina bilder från Sven-Harrys hem!
  Tack för din förfrågan om kommande värdskap, men jag har så mycket omkring mig tiden som kommer nu, så jag tänkte istället ta en paus med Lördagsbloggen. Hoppas någon annan har möjlighet att ta över.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir det roliga lite för pliktfyllo och då blir diet inte kul längre. Men jag har tagit hand om april. Njut av våren så gott du kan.

   Radera
  2. Tack englundskan! Jag blev lite stressad av alla avhoppen och behövde ju få veta vem jag skulle lämna över stafettpinnen till. Har sett dina teman och de ser spännande ut.
   Glad påsk!
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera
 2. SvenHarrys är verkligen fascinerande på många sätt.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar verkligen Sven-Harrys, och det av flera skäl. Hans "jäkla farsan, jag ska nog visa dig!"-attityd imponerar. (Fast lite jobbigt verkar det ju ha varit med familjerelationerna.) Hans fantastiska blick för konst imponerar ännu mer. Och hans färgkänsla allra mest! Den där Munch-tavlan är köpt för att kvinnans ögon matchar kakelugnen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det fantastisk konst, men litet opersonligt valt. Uppenbart investeringar.

   Radera
 4. Härligt Birgitta, att komma hit till Sven Harrys!
  En liten konstrunda blev det, det gör gott!

  SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - BOK

Många av er har kanske redan sett detta klipp, som finns på Youtube. Man kan titta på det flera gånger. Det är alltid lika roligt. Det ka...