6 februari 2016

Lördagsbloggen - fiktiv middag med två gäster

Tema för Lördagsbloggen denna vecka är fiktiv middag med två gäster.
Jag antar att idén för detta tema inspirerats av TV-programmet Go´kväll, där olika personer brukar laga fiktiv middag på fredagskvällarna och bjuda in likaså fiktiva gäster - levande eller döda.
Jag har bjudit in Axel Munthe och min egen mormor Hilda Rosenqvist, gift Lüning.

Axel Munthe verkar ha varit en intressant och mångsidig person och jag hade velat fråga honom hur han gjorde för att lyckas med alla sina projekt.

Axel Munthe 1857-1949

Min mormor Hilda fick jag aldrig träffa. Hon gick bort flera år innan jag föddes. Även henne hade jag velat fråga om mycket. Hur hennes liv som officersfru var och om hon var lycklig med det liv hon hade.
Maten kommer att serveras på det porslin hon och min morfar fick som lysningspresent.

Hilda Lüning 1870-1935






Lammfärsbiffar med svamp och palsternackspuré

Ingredienser för 3 portioner:

Lammfärsbiffar
600 gram lammfärs
1/2 gul lök, råriven
1 vitlöksklyfta, pressad
1 kall, kokt potatis, riven
1 ägg
1 dl mjölk
3 msk hackad, färsk basilika
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
olivolja till stekning

Arbeta ihop lammfärs, lök, vitlök, potatis, ägg, mjölk, basilika, salt och peppar till en jämn smet. Forma små fina biffar. Bryn dem på båda sidorna i olivoljan och efterstek dem i ugnen 15 minuter på 175 grader.

Gör sedan ett "täcke" till biffarna med dessa ingredienser:
1/2 äpple
300 g kantareller eller annan svamp
smör
3 vårlökar, strimlade eller 1/2 strimlad purjolök
salt och peppar
Skala och tärna äpplet. Stek svampen i smör några minuter, salta och peppra. Tillsätt vårlök eller purjolök och tärnat äpple och fräs ytterligare ett par minuter. Lägg allt över biffarna.

Palsternackspuré
500 g palsternackor
600 g potatis
1 dl mjölk
salt och vitpeppar

Så här gör du purén:
Skala potatis och palsternackor. Dela potatisen och skär palsternackorna i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten i ca 15 minuter. Slå bort vattnet och mosa rötterna och potatisen med en mixerstav. Värm mjölken och rör i den och smaka av med salt och peppar.
Servera lammfärsbiffarna med sitt  "täcke" och palsternackspurén. Gärna ett gott vin till.
Naturligtvis kan man ha en sås till. I ursprungsreceptet föreslås en ostsås, men det tycker jag inte passar. Hellre en vanlig brunsås.

Till efterrätt blir det glass med chokladsås och ett gott dessertvin.

Min blogg ingår i en grupp som kallas Lördagsbloggen. Övriga deltagare syns i den högra spalten.

9 kommentarer:

  1. Så vacker din mormor var!
    Du gav mig en idé med ditt inlägg och ditt val av middagsgäster.
    Jag har inte träffat min farmor som dog innan jag föddes.
    Henne skulle jag förstås gärna dela en bit mat med, gärna också lamm och palsternacka, för det hör till mina favoriter.
    God fortsättning på helgen!

    SvaraRadera
  2. JO, visst från go kväll Birgitta!
    Dina gäster och matval på porslin du vald föll mig i smaken; (om det så kan uttryckas)
    Enig med Pettas om att din mormor var vacker och tillägger bestämd?... vilka frågor du ställde? ... så surrar jag som en fluga i taket även här!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att du fortsätter som fluga på väggen.

      Radera
  3. Smaskigt Birgitta! Recept och allt! Tackar, värt att testas!

    SvaraRadera
  4. Mums, gott! Och vilka spännande middagsgäster. Om du behöver recept på choklad såsen har jag ett. Familjen har döpt det till "Sås som i himmelen".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Karin, jag tar gärna emot ett recept på chokladsås med det fyndiga namnet.
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera
  5. God mat!!!! "Sås som i himmelen" är ju hur fyndigt som helst, förresten. Och klokt val av gäster, så man kan ställa de där frågorna som aldrig ställdes.
    http://klimakteriehaxan.blogspot.se/2016/02/middag-med-selma-forsenat-lordagstema.html

    SvaraRadera
  6. Håller med dig om att Axel Munthe måste ha varit en intressant person. Boken om honom tyckte jag också var intressant - köpte den innan vi åkte till San Michele 2008. Palsternackspurén ska jag pröva vid tillfälle.
    Ingrid

    SvaraRadera
  7. Oj så gott det verkar! Och vilken servis!!! Sitter mitt i natten och kollar bloggar, du kan gärna titta in till min: ordodlaren.wordpress.com - om allt möjligt och omöjligt

    SvaraRadera

Svenskt tenn 100 år

I år är det hundra år sedan firman Svenskt tenn grundades.  Jubileumsåret invigdes med lanseringen av textil Svenskt tenn Est. 1924 - ett m...