16 februari 2016

Internationella fredsinsatser - minnen som sparas hos Folke Bernadotteakademin


Har du deltagit i fredsbevarande insatser? Eller kanske du känner någon som varit med? Finns det brev, dagböcker eller annat material sparat?  Läs mer här: Folke Bernadottesamlingarna


Liberia 2006. Min son Mattias, som deltog i den insatsen, har tagit bilden.Folke Bernadotteakademin är den svenska myndigheten för fred, säkerhet och utveckling. Uppdraget innebär att stödja internationell fredsfrämjande verksamhet och att arbetet skall bidra till fred och säkerhet för fler.
Myndigheten bär namn efter en person som, trots utmaningar och risker, satte andra människors behov framför sina egna. Folke Bernadottes ingripanden i andra världskrigets slutskede räddade tusentals liv. Hans historiska medlingsuppdrag banade väg för konfliktlösning med fredliga medel och hans roll inom den första internationella fredsinsatsen gav FN ett instrument för att engagera sig direkt i pågående konflikter.
Folke Bernadotteakademin är ett uttryck för Sveriges internationella engagemang och arvet efter Folke Bernadotte - medlare, fredspionjär och människovän - lever vidare genom myndighetens verksamhet och vision: I stället för vapen.
Folke Bernadotteakademin driver sedan 2006 Folke Bernadottesamlingarna, ett unikt digitalt forskningsarkiv över Sveriges utlandsinsatser för fred. Där kan det material du eller din vän har kvar, bli ett värdefullt bidrag.
Uppgifterna har hämtas från broschyren "Fredsmedlaren" utgiven av Folke Bernadotteakademin 2015.

Folke Bernadotte. Foto: Historisk bildbyrå, UN Photo


2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg. Visste inte att en sådan myndighet fanns.
    Ingrid

    SvaraRadera
  2. Roligt att du tyckte det var intressant. Är kopplat till Försvarshögskolan. Min son arbetar där nu, annars hade jag nog inte känt till det heller.

    SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - BOK

Många av er har kanske redan sett detta klipp, som finns på Youtube. Man kan titta på det flera gånger. Det är alltid lika roligt. Det ka...