28 mars 2015

Lördagstema - Fotografering

Jag har alltid haft tillgång till kamera, så länge jag kan minnas. Det har jag min äldre bror att tacka för. Han blev tidigt intresserad av fotografering och fick så småningom även ett eget mörkrum hemma i vårt barndomshem. Det visade sig att föräldrarnas investering lönade sig för min bror fick på så sätt in en fot i tidningsvärden. Han utbildade sig så småningom till journalist.
Han var också den som gav mig min första kamera. Ja, det var väl en sådan man kallar lådkamera och jag har faktiskt kvar några bilder tagna med den. Dessa bilder, som är de första bilder jag tog på egen hand, tror jag är tagna någon gång i mitten av 1950-talet, då jag var runt 12 år. De är tagna i samband med en utflykt till Eskilstuna.

Eskilstuna ca 1955

Jag fortsatte naturligtvis att fotografera. Det är väl inget särskilt märkvärdigt med det. Det gör väl de flesta människor och som för många har det mest blivit familjebilder och semesterbilder.
Jag har nyligen städat bland mina pappersbilder. Jag plockade också fram några gamla diabilder, som jag lämnade in i en butik för att få dem inlagda  på ett USB-minne. Här kommer en av dem.
Den är tagen under en semesterresa, som min dåvarande man och jag gjorde 1970 genom Europa. Vi bilade från Stockholm ända ner till Grado vid Adriatiska havet och vände sedan hem igen. Tre veckor tog det. Vi hushållade med resurserna och hade ett primuskök med oss, på vilket vi lagade lunch varje dag.

Soppkokning någonstans i Alperna juni 1970


Den stora revolutionen kom naturligtvis då man skaffade sig dator och digitalkamera.
För mig vände det nog för några år sedan då jag började blogga. Nu blev det ju riktigt roligt med fotografering och att ta litet andra bilder än de vanliga semester- och familjebilderna. Jag är fullt nöjd med min kompaktkamera och kameran i mobilen. Jag använder bildbehandlingsprogrammen Windows Photo Gallery och Picasa. Om man vill ge bilderna effekter kan man använda några program, som jag tipsat om i mitt inlägg om bildbehandling.
Nu avslutar jag med att visa några av de bilder, som jag tycker att jag lyckats allra bäst med.

Skärgårdsbåtar vid Strandvägskajen

Same

Kautokeino. Bilden tagen inifrån Juhls silvergalleri

Hunden Stella

Halofenomen

Bergianska trädgården

Lemonad med lime och mynta - Gällnöbarens specialitet


Min blogg ingår i en grupp, som kallas Lördagsbloggare. Varje lördag skriver vi ett inlägg under ett gemensamt tema. Denna veckas tema är Fotografering. Månadens värdinna är Livsrummet. Övriga bloggare hittar du i högra spalten en bit ner.


11 kommentarer:

 1. Fotografering har verkligen genomgått revolution. Idag kan man ju knäppa obegränsat! Har förstått att alla journalister på mindre tidningar måste vara fotografer också i dagsläge. Vilka underbara bilder du delar med dig av. Den med fåglarna i fönstret tex och samen,ja alla var verkligen fina. Ha en fortsatt fin lördag :-)

  SvaraRadera
 2. Trevligt höra läsa din fotohistoria! Tjusiga bilder som du visar! Du kan vara nöjd! Glad påsk!

  SvaraRadera
 3. Att man kan lämna i diabilder och få dem på en minnespinne var nytt för mig! Det måste jag undersöka var man kan få gjort i mina trakter. Det verkar så jobbigt att scanna dem själv.
  Utomordentligt fina bilder du tagit!

  SvaraRadera
 4. Härlig berättelse om just din historia med fotograferandet... och vilken resa ni gjorde då ner till Adriatiska havet... ser härligt ut :)
  Många fina bilder... den med skärgårdsbåtarna är vackert som ett vykort... och porträttet på samen är bara såå bra!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Tack Birgitta för din fotograferingshistoria!
  Tack också för tipset om diabilder som man kan få överförda till USB-minne. Det lägger jag bakom örat med glädje. Jag har inte möjlighet att kopiera diabilderna i vår skrivare så det blir ett bra alternativ att nyttja istället.
  Mycket fina bilder och den från Stockholm är suverän!

  SvaraRadera
 6. Visst är det kul att hitta gamla bilder, och om vi kunde få till det med namn på folk och beskrivning på vad bilden föreställer.

  SvaraRadera
 7. Visst är det rådhuset i Eskilstuna på den svartvita bilden!

  Härliga bilder. Den där soppkokningsbilden från alperna måste vara så laddad med minnen!

  SvaraRadera
 8. Tack för era kommentarer. Att lägga in diabilder på USB-minne kostade 5 kr/st + 100 kr för USB-pinnen. Så det gäller att rensa ordentligt innan. Det fanns även möjlighet att få bilderna på DVD-skiva.
  Så fantastiskt att Karin kände igen rådhuset i Eskilstuna!

  SvaraRadera
 9. Vilket bra tips om diabilder. Det bör vägas mot inköp av svindyr skannerutrustning och (inte minst!) all den tid det tar att skanna!

  SvaraRadera
 10. Har missat dig i lördagsgruppen men nu ska jag även lägga till ditt namn inne hos mig. Vilka underbara bilder *tack* Är barnfödd i Eskilstuna men bor i norr sedan barnsben/ kram

  SvaraRadera
 11. Tack för tipset om diabilderna. Det är ju ett pyssel och tar tid att göra det själv. Underbart fina bilder du har tagit. Minns att jag beundrade bilderna från ateljén när du skrev inlägget om det. Och samebilden är fantastisk.
  Ingrid

  SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - ASK

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Sanna, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka a...