14 juni 2013

Galleri fredag - vackert

Veckans tema i Galleri fredag är "vackert". Det finns mycket som är vackert. Den klassiska musiken har betytt mycket för mig ända sedan tonåren.
Jag minns den första stereoanläggningen. Den köptes någon gång kring 1960. Då bodde jag fortfarande hemma och det var med stor andakt vi packade upp den. Den såg ut som en resväska. Underdelen var själva skivspelararen och locket, som var tvådelat var högtalarna. De kunde alltså häktas loss och  placerades lämpligen på var sida av skivspelaren. Den första skivan i stereo minns jag också. Det var Ravels pianokonsert i G-dur.
Ja, skivsamlingen växte så småningom och runt 1984 började jag köpa CD. Den samlingen har växt också, men är inte så märkvärdigt stor. Jag har köpt någon skiva då och då, men kände en dag att nu får det räcka. Jag har vad jag behöver. Numera lyssnar jag mycket på klassiskt i radio P2, på webben via SR Klassiskt och naturligtvis på Spotify. Men så kom jag plötslig på att just Ravels pianokonsert i G-dur saknades i min skivsamling. Några vinylskivor har jag ju inte kvar. Sålunda  införskaffades den från Cdon.com. Därmed är cirkeln sluten.
9 kommentarer:

 1. Håller med dig,vacker musik att lyssna på. Lyssnar ofta på SR klassisk.

  SvaraRadera
 2. Ja, musik kan verkligen vara vackert! :D
  Känns lite grann som att det ofta är just musik som hjälpt många människor genom jobbiga perioder i livet. Vet inte om det är så, men jag tycker det känns som om det brukar vara den gemensamma nämnaren.
  Klassisk musik har jag inte lyssnat så mycket på (är född 1984), men jag har ändå varit mer åt det lugna hållet än t.ex. hårdrock (ingenting för mig!) och sådant.

  Jättefin tolkning av temat :D
  Hoppas du får en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst betyder den klassiska musiken mycket för många människor just som tröst, men det kan ju likaväl vara annan musik också.

   Radera
 3. Tänkte också ett tag på musik i fredagens tema - då hade det för min del blivit opera.
  Men tusen tack för Ravel! Det var länge sedan jag hörde den konserten.
  Apropå vinyl så fick en brorson en av mina gamla skivspelare för några år sedan och häromdagen berättade han stolt att nu fungerade den perfekt igen och han njöt av att spela vinyl på den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hörde någonstans att vinylskivorna har blivit inne igen.

   Radera
 4. Vilken bra tolkning av temat! Själv lyssnar jag sällan på musik... Jag har en bullrig arbetsplats och hemma är det ständigt ljud med tre barn i huset, så jag passar på att njuta av vacker tystnad när tillfälle ges...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där med vacker tystnad känner jag igen. Så var det för mig också en gång i tiden. Orkade inte ens se på TV.

   Radera
 5. Underbar tolkning av temat vackert! Här hemma har vi en son som pluggar till musiker och hans yngre syskon är uppvuxna med mycket klassisk musik och jag ser hur gott det har gjort dem under alla år. Härligt!

  Kram & trevlig helg
  Nettan

  SvaraRadera
 6. Då önskar jag din son all lycka inför framtiden!

  SvaraRadera

Trevlig sommar!

Jag önskar alla mina läsare trevlig sommar. Bloggen gör uppehåll och återkommer i början av augusti. Bilden visar en del av Strandvägen och...