30 november 2012

Galleri fredag - stor och liten


Jag har prenumererat på Dagens nyheter sedan jag flyttade hemifrån. Det är 45 år sedan. För tio år sedan tröttnade jag på DN och övergick till Svenska dagbladet. Jag gillade deras mera mogna tilltal.
Jag tycker att båda tidningarna är bra, var och en på sitt sätt och skulle gärna ha båda två om det inte blev så kostsamt och att jag inte tycker att jag har tid att sitta och läsa två dagstidningar varje dag.
För ett år sedan återvände jag till Dagens nyheter. Det berodde på att jag inte var så intresserad av näringsliv, som ju Svd skriver mycket om.
Det är naturligvis sorgligt att se att dagtidningarnas försäljning sjunker, men det är ju den nya tiden. Många nöjer sig med att läsa tidningarna på nätet. Har gått in på mediekompass.se och läst litet statistik. 2011 hade DN en upplaga på 285 700 exemplar och Svd 185 600.
På vardagarna läser 79% av Sveriges befolkning mellan 15 och 79 år någon betald dagstidning. Det är 65plussarna, som är flitigast läsare. Hur man räknar de digitala prenumeranterna framgår inte. Antal unika besökare på aftonbladet.se under vecka 10 2012 var nästan 6 miljoner. 
Jag tror att det är så, att betalar man för en dagstidning, vare sig det är papperstidningen eller den digitala upplagan, så läser man mer i tidningen.  Webbupplagan, som ju inte är komplett, kikar man bara in på och läser någon enstaka artikel. Så gör jag i alla fall.

3 kommentarer:

 1. DN är jag också uppväxt med, och jag tycker mycket om den.
  Visst är det sorligt att papperstidningar överallt tappar mark, men det är ju så.
  Nu när de flesta läser dem online.
  Sant, betalar man läser man absolut mer, det tror jag också.
  Jag har själv papperstidning som kommer varje morgon, The Washington Post. Vill absolut inte vara utan den.
  Ha en fin fredag!!

  SvaraRadera
 2. Nja, är det så sorgligt egentligen, att papperstidningarna försvinner? Hur mycket skog går åt till tidningspapper? och hur mycket transporter innebär tidningsdistributionen? Men å andra sidan, pappersprasslet och eventuellt återanvändandet blir ju inte detsamma på nätet. Vi har också haft DN i alla år men nu har det tydligen tidningsbudet jättesvårt att hitta ut till oss i skogsbrynet så vi har gett upp.

  SvaraRadera
 3. Intressant tolkning av fredagstemat! Förstår numera inte hur man orkade läsa en dagstidning i det stora formatet. Man blir påmind ibland av stormarknadernas annonsblad. Vi måste ju ha vår lokaltidning, annars vet man ju inte vem som har dött eller annat som händer. Därför blir SvD och DN bara läst på nätet. Sen kan man ju prenumerera på söndagsbilagan - men det är ingen vits för oss eftersom denna i så fall inte kommer med lantbrevbäraren förrän på måndagen.
  Kram

  SvaraRadera

Trevlig sommar!

Jag önskar alla mina läsare trevlig sommar. Bloggen gör uppehåll och återkommer i början av augusti. Bilden visar en del av Strandvägen och...