9 juni 2024

Promenad runt Nytorget



SoFo är ett smeknamn på en del av Södermalm i Stockholm. Någon exakt gränsdragning för området  finns inte, men den vanligaste uppfattningen är att gränsen går i en  cirkel  Erstagatan - Ringvägen -  Götgatan - Folkungagatan. Området är känt för sina många restauranger och småbutiker. Ett välkänt torg i området är Nytorget. Det är ett riktigt hipsterområde. En hipster är en ung och trendmedveten person, som betraktar sig som kreativ finsmakare av kultur. 

En dag i början av juni tog jag en promenad i området kring Nytorget.
Mitt första besök gällde den så kallade Bryggartäppan. Det är en temalekpark, vars miljö har skapats för att påminna om hur Södermalm såg ut i slutet av 1800-talet. 




Så gick jag vidare och och hamnade mitt i en  demonstration. Det var Gretas gamlingar, som visade sitt stöd för Greta Thunbergs kamp för klimatet.


Jag gick vidare utmed Skånegatan. Visst är det mysiga kvarter med mycket historia. Men jag blev också chockad över hur smutsigt och skräpigt det var. På flera av gatorna hade man låtit restaurangerna växa ut på trottoarerna. Ofta var det bara några enstaka bord med stolar under en markis och det såg ju bara trevligt och inbjudande ut. Men på vissa ställen hade man byggt ut restaurangerna ända ut på gatan med en fula verandor, så det såg rätt trist ut. 


Nu var jag inte ute för att äta. Däremot kunde jag inte motstå frestelsen att köpa en glass med kolasås, då jag besökte Pärlans konfektyrer på Nytorgsgatan. Med kaffe till, förstås.
Denna butik har specialiserat sig på kolor av olika slag. Inget för mina tänder, men jag fick på detta sätt tillfälle att smaka på deras utsökta kolasås. Mums! Nästa gång skall jag köpa med mig en burk.



Jag gick vidare och tittade in i skivbutiken Pet sounds på Skånegatan. Där säljer man vinylskivor, mest gamla sådana. Görs det nya? Jag vet inte.



Så kom jag slutligen fram till Nytorget. Förstår inte hur detta torg kan vara så mytomspunnet. Såg rätt tråkigt ut med sin konstgjorda gräsmatta.

Nytorget


På vägen tillbaka till tunnelbanan passerade jag många vackra hus, men även slitna miljöer. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Trevlig sommar!

Jag önskar alla mina läsare en riktigt trevlig sommar. Bloggen gör nu sommaruppehåll och återkommer i början av augusti. Alla bilder i colla...