6 februari 2023

Litet mera om japansk kokkonst

Efter mitt förra inlägg om japansk kokkonst och matfilosofi blev jag sugen på att försöka tillaga något på egen hand. Jag lånade hem några kokböcker från biblioteket och kunde konstatera att det verkligen stämmer - att enkelheten är tydlig och framträdande.


Här i Stockholm finns det ett flertal butiker med asiatisk mat. En av dem har specialiserat sig på just japanska matvaror. Butiken heter Japanska torget och ligger på Tegnérgatan 6. 

Nu till rätterna jag lagade:
Soya- och honungsglaserad sötpotatis
Det blev oerhört gott!




Degknyten - gyoza
Detta är en välkänd anrättning i många asiatiska länder. Knytena innehåller olika typer av fyllning och kan stekas eller ångkokas och sedan serveras med en dippsås. Jag äter dem som lunch med litet sallad. De bör tillagas och ätas direkt. De går naturligtvis att frysa ner och i så fall bör de styckfrysas.  Men jag avråder nog från detta. De blir litet sega när man steker dem och inte alls lika goda. 



Nu kan man ju tycka att det här inte var så exotiskt. Även om den japanska matlagningen är enkel, så är det ju många speciella kryddor och ingredienser, som skall inhandlas. I vissa fall krävs även inköp av speciella köksredskap.
Bara för att kunna göra degknytena med fyllning av köttfärs, fick jag köpa in ytterligare tre olika såser/oljor, som skulle tillsättas. Jag har ett litet hushåll, så när de gäller att få avnjuta de mer vidlyftiga anrättningarna får jag nog besöka en japansk restaurang. 
Tänk om man kunde åka till Japan, inte bara för matens skull, utan för att få uppleva den intressanta kulturen och den vackra naturen!


I väntan på allt detta gjorde jag ett besök på Café Kayo för att dricka en kopp kaffe och äta en japansk bakelse.
Kaffet var gott, men bakelsen Layer cake med matcha (pulver gjort på grönt te) var väldigt stabbig och smakade egentligen ingenting. Café Kayo ligger på Gästrikegatan 3 i Stockholm. Kolla gärna deras hemsida, som är ursnygg!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...