5 februari 2020

Figuriner - sockersöta struntsaker eller syrliga samhällskritiker?Herde och herdinna av okänd konstnär. 1750-tal. Bild från Nationalmuseums hemsida.

Ovanstående var rubriken på ett föredrag jag bevistade på Nationalmuseum.
Figuriner är små skulpturer i porslin, som gestikulerar, kastar menande blickar och berättar historier. När fabrikerna i Europa i början av 1700-talet lär sig tillverka porslin blir figuriner högt värderade konstverk skapade av välkända konstnärer och skulptörer. De ingår i festserviser, väcker matgästernas förundran och lockar till samtal. Det var status att ha dem framme och visade på god smak.Meningen var att man skulle känna igen sig i dem.
Ett motiv, som var populärt var staden och dess invånare, till exempel gatuförsäljare och karaktärer från teaterstycken.
På 1750-talet lanserades de så kallade trädgårdsbarnen. Figurinerna förställde barn med trädgårdsredskap.
Med 1800-talets industrialisering börjar enklare figurer serietillverkas. Populariteten fortsätter i vissa kretsar, men de är inte alls lika vackra längre
För 1900-talets moderna formkritiker är figurinerna smaklösa dekorationer utan ändamål. Själv är jag väldigt förtjust i Hummel-figurinerna, som tillverkades i början av 1900-talet. Säljs idag på auktionshusen för stora belopp.

Hummel-figurin. Bild från nätet.


De senaste årtiondena har figurinerna dock återupptäckts av nya generationer av konstnärer som utforskar figurinernas potential att, precis som på 1700-talet, skildra samtiden.
En modern, svensk konstnär är Alexander Tallén, som utsågs till 2019 års Unga konsthantverkare. Figurinen, som han har gjort (med sig själv som modell) har titeln "Together at last".

Bild från Nationalmuseums hemsida.
Om jag själv har några figuriner? Jodå, men inte några exklusiva och därmed inte mycket att visa upp här.
Faktauppgifterna kommer från Nationalmuseums hemsida, samt från föredraget jag lyssnade på.

2 kommentarer:

  1. Är egentligen inte så förtjust i porslinsfiguriner, men de här avbildade är så välgjorda och söta att man bara smälter. Mamma hade en väninna, som samlat på små porslinsherdinnor i många år, och jag misstänker att en del av dem var värda en smärre förmögenhet. En av dem står i mitt vitrinskåp idag.

    SvaraRadera
  2. Nej, det kan vara svårt med prydnadssaker. Ibland rätt fula och samlar bara en massa damm. Det får inte heller bli för många. Så roligt att ha en i alla fall.

    SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - FÅR

Elfviks gård på Lidingö är öns enda kvarvarande lantbruk. Gården är öppen för allmänheten och det är ett trevligt utflyktsmål. Här finns ma...