21 september 2018

Vaniljäppelkaka

Höstens äppelskörd är enorm. Vad sägs om ett recept på en vaniljäppelkaka?


Vaniljkräm, äpplen och kaka - allt i ett!

Det här behövs till 8-10 bitar:
Deg:
175 g smör
4 1/2 dl vetemjöl (270 g)
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 små ägg
Vaniljkräm:
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk strösocker
1/2 msk vaniljsocker
Fyllning:
3 äpplen
Garnering:
florsocker

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare. Kör till en deg. Mjöla händerna och tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant (24 cm). Låt formen och resterande deg vila i kylen.
2. Vaniljkräm: Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar, den får inte koka. Låt den sedan svalna. Tillsätt sedan vaniljsocker.
3. Bred ut vaniljkrämen i botten av pajen. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem på vaniljkrämen i formen. Rulla ut resterande deg till ett lock på mjölat bakbord. Lägg det över äppelklyftorna.
4. Grädda ca 40 min på den nedersta falsen. Pudra över litet florsocker.
Servera pajen nygräddad.

Recept: Ingela Kullberg. Allt om mat 14/15 2002.

2 kommentarer:

  1. Åh, vad receptet låter gott! Genialiskt att blanda vaniljkräm med äppelklyftor i pajen. Detta ska jag absolut pröva med det snaraste!

    Hälsar Marie-Anne

    SvaraRadera
  2. Lycka till! Nu är det så att pajdegen naturligtvis kan suga upp en del av vaniljkrämen, men jag skulle inte drömma om att ha några ytterligare tillbehör till den färdiga kakan. Vaniljsmaken finns ju ändå där. Har funderat på om man skulle kunna ha litet vispgrädde, men jag tycker att det skulle bli för mäktigt.

    SvaraRadera

Svenskt tenn 100 år

I år är det hundra år sedan firman Svenskt tenn grundades.  Jubileumsåret invigdes med lanseringen av textil Svenskt tenn Est. 1924 - ett m...