5 november 2016

Veckans rubrik: Ögon

Veckans rubrik är ögon.
Ögonen är själens spegel, brukar man säga. Ja, nog brukar man kunna se på en människas blick hur hon mår. Men om det är god eller ond människa tycker jag är omöjligt att se.
Bilden ovan har jag tagit på mina egna ögon. Märkligt nog ser jag litet skelögd ut, men det är jag inte. Jag brukar normalt använda glasögon, så det är möjligt att jag hade litet svårt att fixera blicken, då bilden skulle tas. På höger öga har jag en synnedsättning efter en bilolycka i ungdomen. Trycket som uppstod av smällen gjorde att jag fick en svullnad på ögonbottnen, som resulterade i en blind fläck. Tur att man har två ögon! Om jag inte haft säkerhetsbälte på mig, hade jag kanske inte suttit här idag. Om ni undrar hur det är att, med säkerhetsbälte och i en fart på 50 km/tim, köra in i en backande lastbil, så kan jag berätta att man tappar andan, så att man svimmar.
Ögonen, som ger oss synen, är väl vårt viktigaste sinne. Eller? Ibland brukar man diskutera vad som är värst - att förlora synen eller hörseln. Man få ju räkna med en försämring av dessa sinnen med åren. Det påstås vara värre att förlora hörseln, eftersom man kan bli väldigt isolerad då. Å andra sidan har jag förstått att det finns fantastiska hjälpmedel numera, så att många människor med nedsatt hörsel kan leva ett gott liv ändå.
Ögonkontakt är viktig. Här nedan visar jag en bild på mitt barnbarn och min hund. Hunden var 8 veckor gammal och hade just lämnat sin kennel och anlänt till sitt nya hem. Hon tittar så tillitsfullt på Pontus, att det är rörande.Hemligheten i deras ögon heter en underbar argentinsk film i regi av Juan José Campanella. Det är en thriller med en oerhört gripande kärlekshistoria invävd.

Ett ljus tänt på Alla helgons dag

Veckans rubrik består av ett antal bloggare, som varje vecka skriver ett inlägg under ett gemensamt tema. November månads värdinna är englundskan med bloggen Livsrummet  . Övriga bloggare finns i den högra spalten.

14 kommentarer:

 1. Ett fint inlägg fick du till, personligt på ett sätt som också omfattar andra.
  Jag håller med dig om att det är omöjligt att se på en människas blick, om hon är ond eller god. Ibland får jag för mig att man ser det på munnen, hur den formar sig omedvetet, cyniskt eller så. Men det är troligen inbillning.
  En härlig ögonblicksbild av ditt barnbarn och din hund. Tillit!
  Ha en fin Allhelgona!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Hälsningar Birgitta

   Radera
 2. Ögonkontakt är så viktigt, och säger så mycket. Har man inte t o m tävlingar i att se varandra i ögonen och boxare brukar försöka stirra "ihjäl" varandra, tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det viktigt. En del människor har ju tyvärr svårt med ögonkontakt.

   Radera
 3. Så gott du fick till om vårt sinne synen med ögonen som ser. Bilden på på hunden och barnbarnet ger mina ögon ögonfröjd som landar någonstans i det inre Alltid svårt veta vad som är det värsta att bli av med eftersom detaljer i de olika förlusterna betyder så olika för var och en.
  Trevlig avslutning på Alla helgonshelgen!

  SvaraRadera
 4. Fin bild på barnbarnet och hundvalpen! Det ser ut som om båda frågar: Vem är du?

  Men inte ser du vindögd ut på bilden! Sådär ser det ut när man fokuserar, tycker jag, som kämpar med att måla ögon på ett trovärdigt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skönt att få höra. Tack för din kommentar.

   Radera
 5. Så fint inlägg på temat ... och vilken underbar bild på barnbarnet och valpen.

  SvaraRadera
 6. Dina tankar om att titta varandra i ögonen kommer mig att tänka på konstnären Marina Abramovitj som gjorde en performance i en hel månad på MoMa i New York. Hon satt hela dagarna på en stol mitt emot besökare som fick slå sig ner och så såg de varandra i ögonen tills besökaren tröttnade och nästa i kön tog vid. Det hela streamades på internet och jag kunde sitta i timmar och betrakta detta, i mitt tycke fascinerande och emotionella drama där man såg ansiktena på både Marina och besökaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så intressant. Ja, det där med ögonkontakt kan vara knepigt för en del.

   Radera
 7. Syn och hörsel är viktiga, men går att leva utan i värsta fall. Om det är värst att leva som blind eller döv det skrev jag om tidigare i år. Svårt både ock, tror jag, men kanske är det trots allt svårare att leva som döv. Å andra sidan, idag kanske man inte blir lika isolerad som för 20-30 år sedan med tanke på internet? Får vara glad så länge kroppen och sinnena fungerar någorlunda.. :-)

  SvaraRadera
 8. Tack Mia för din fina kommentar. Jag tittade in på din blogg. Så fin den är. Hälsningar Birgitta

  SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - ASK

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Sanna, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka a...