29 augusti 2016

Mitt dockskåp

Som jag tidigare berättat, håller jag på att inreda en liten antik bokhylla till dockskåp i gustaviansk stil. Det blir inte stort, bara två rum och kök. Lika gott det, annars skulle man väl aldrig bli klar. Det finns många gulliga små möbler att köpa. Mina egna insatser har hittills varit ytterst blygsamma.


Sängkammaren


Sängkammaren: Jag har satt in en riktig dockskåpstapet. Den vanliga tapeten jag tidigare använt bucklade sig. Nästa steg var att  sätta upp fönster. Min dotter Ulrika gjorde dem åt mig. Sedan klistrade jag in  "himmel" på baksidan.
Sängen har jag visat i ett tidigare inlägg. Nu har jag köpt ytterligare några möbler. Mitt fynd var två kakelugnar, som jag efter mycket googlande hittade hos en keramiker i Tierp. Hon tog emot beställningar och anpassade mått och färg efter mina önskemål. Inte farligt dyrt. Nu står den ena i sängkammaren och den andra i salongen. Vill man sedan få litet belysning kan man sätta in batteridrivna värmeljus i dem. Det fina är ju, att man också kan använda dessa kakelugnar som bordsdekoration på ett middagsbord och då ställa in riktiga värmeljus i dem. Små underlägg i keramik bifogades för detta ändamål.
Ytterligare ett fynd var den tovade hunden, som gjordes hos Silvertova efter ett foto av min egen hund. Inte perfekt kanske. Alla hundraser passar inte att göra i tovade modeller, men jag är ändå rätt nöjd.
Några små kompletteringar skall göras i detta rum.


Närbild på pottskåpet 


Närbild på hunden

Salongen

Salongen: Här sitter en vanlig tapet med två fönster. Soffgruppen har jag visat tidigare och rummet har nu kompletterats med ytterligare några möbler: en rokokobyrå, ett skrivbord med fjäderpenna och en harpa. Här står också den andra kakelugnen. Det saknas matta och tavlor. Kanske det blir en bokhylla också.Närbild på skrivbordet

Närbild på harpan


Närbild på kakelugnarna

Köket: Detta blir den största utmaningen. Köket är ju längst ner i bokhyllan och kommer sålunda litet i skymundan. Jag har försökt att själv göra en modell av en spis, som de såg ut 1790. Vedspisen hade inte kommit då ännu. Detta rum kommer jag att få arbeta vidare med.
Jag tänker inte köpa ytterligare saker nu, utan inväntar miniatyrmässan i oktober. Räknar också med att skapa litet på egen hand. Fortsättning följer...

5 kommentarer:

 1. Men så fint det blir. Jag blir alldeles tårögd. Ett sådant otroligt jobb du lagt ner och ännu återstår en del. Kakelugnarna är magnifika! Det ska verkligen bli spännande att se det klart.

  SvaraRadera
 2. Men så fint det blir. Jag blir alldeles tårögd. Ett sådant otroligt jobb du lagt ner och ännu återstår en del. Kakelugnarna är magnifika! Det ska verkligen bli spännande att se det klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Eva, men så mycket jobb har jag ju egentligen inte lagt ner. Jag har ju köpt allt, men det har varit ett väldigt letande. Just nu klurar jag på hur jag skall få ett tidstypiskt kök. Har tittat i några böcker om köket förr i tiden.

   Radera
 3. Svar
  1. Så roligt att höra Anna! Du hade väl också vissa planer. Hur går det?

   Radera

Gems weekly photo challenge - BOK

Många av er har kanske redan sett detta klipp, som finns på Youtube. Man kan titta på det flera gånger. Det är alltid lika roligt. Det ka...