13 augusti 2013

Sommarresa del 1: Från Stockholm till Nordkap

Denna sommar gjorde jag en resa, som jag länge drömt om att göra - till Nordkap och Lofoten! Smålandsbussen hade det perfekta upplägget, så jag hängde på en samling smålänningar och for iväg på en elva dagars resa.
Vi åkte via Höga kusten och Tornedalen upp mot Kukkolaforsen. Sedan vidare genom Finland in i Norge. I samband med övernattningen i Finland fick vi se midnattssolen.
Med Porsangerfjorden som följeslagare for vi till Mageröya - Nordkapön. Vi övernattade i Honningsvåg, Norges nordligaste stad. På kvällen for vi ut till Nordkapsklippan, där vi stannade några timmar. Tyvärr var det mulet den natten, så någon midnattssol fick vi aldrig se, men det var ändå magiskt att stå och se ut över Ishavet och veta att man stod på Europas nordligaste spets. Nåja, en sanning med modifikation. Det finns en udde, som sticker ut några meter till, men Nordkap fick sitt namn redan 1533 av en sjöfarare och man har valt att hålla fast vid denna benämning.
I nästa inlägg berättar jag om hemresan.


Höga kustenbron


 
Gammelstad kyrkstugor utanför Luleå
 

Kukkolaforsen
 


Midnattssol i Enontekiö 
Chauffören kokar lunchkorv

Utsikt över Kautokeino sett från Juhls silvergalleri


 
Rastplats för samer
 SameNordkap!

3 kommentarer:

 1. Jättefina bilder, och i Gammelstad kyrkby är jag född. Men det jag fastnade för här ör de vackra glasfåglarna i fönstret vid Juhls Silvergalleri.Antar att de finns att köpa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att du hittat min blogg och att du gillar bilderna. Juhls silvergalleri ligger i Kautokeino. Vilket fantastiskt museum! Om du inte varit där rekommenderar jag ett besök. Jag köpte en fågel och tog med mig hem. Dessa fåglar är av dansk design. På galleriets hemsida www.juhls.no hittar jag inga uppgifter om fåglarna. De kan nog inte skicka glasfåglar utan man måste nog köpa dem på plats. Men du kan ju kontakta dem och höra om de säljs någon annanstans.
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera
 2. Verkar ha varit en fantastisk lyckad resa som du gjort i sommar. Det är magiskt med midnattssolen - såg den vid ett tillfälle uppe på Dundret när jag var bussguide för många år sen. Men glömmer aldrig den synen. Härligt med en sällskapsresa per buss, man får se så mycket mer än man får om man åker bil själv.
  Tyckte också mycket om glasfåglarna men skulle nog inte våga ha dem hängande i fönstret...
  Fin bild på samen!
  Kram/Ingrid

  SvaraRadera

Trevlig sommar!

Jag önskar alla mina läsare trevlig sommar. Bloggen gör uppehåll och återkommer i början av augusti. Bilden visar en del av Strandvägen och...