1 september 2011

Ålderdomen

För några veckor sedan var det en artikelserie i Svd som hette " Evigt liv?"  Artikelseriens tema var den ökande livslängden. Den medicinska utvecklingen och bättre levnadsvillkor är främsta orsakerna till detta.Vartannat barn som föds idag kan räkna med att bli hundra år.
Intressant är också att vi håller oss friska längre, många fler blir riktigt gamla och medellivslängden stiger alltså dramatiskt. Frågan är hur länge detta kan pågå.
Detta skulle  kunna bli ett problem, eftersom det blir tungt för dem som skall försörja oss. Jag har aldrig riktigt fått kläm på hur det hela fungerar. Jag trodde att vi betalade in till vår pension, då vi arbetar. Men sedan sägs det också, att det är de som arbetar nu, som betalar våra pensioner. Kanske det är en kombination.
Märkligt att det skulle bli ett problem! I själva verket är ju den ökade medellivslängden en stor framgång. Frågan är väl vad vi skall göra med alla dessa pigga 65plussare? Det blir naturligtvis en politisk fråga, men också 65plussarnas eget ansvar att bidra till samhällsutveckligen, sin egen utveckling och ekonomin. Antagligen kommer många att arbeta längre, men det finns säkert mer att göra.
Fysikprofessorn Bodil Jönsson har publicerat en bok, som heter När horisonten flyttar sig. Jag har läst den och tyckte att den var mycket intressant.Hon nämner tre saker som är av stort värde för dagens pensionärer: internet, konsten (i vid bemärkelse, inte bara för konsumtion utan också eget skapande) samt naturligtvis den medicinska utvecklingen.
Bodil föreläste om äldreutvecklingen under Almedalsveckan i somras. Läs gärna hennes blogg http://www.bodiljonsson.se/blog/

PENSIONÄRSRABATT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Trevlig sommar!

Jag önskar alla mina läsare trevlig sommar. Bloggen gör uppehåll och återkommer i början av augusti. Bilden visar en del av Strandvägen och...