30 mars 2011

Matteuspassionen

Johann Sebastian Bach 1685-1750
Den här tiden på året, då vi närmar oss påsken, brukar Bachs Matteuspassion framföras i flera av våra kyrkor.  Det är ett oratorium som handlar om Jesu lidande och död.
Verket presenterades för första gången långfredagen år 1729.
För mig har det blivit en tradition att lyssna på Sveriges radios utsändning, men nu tyckte jag att det var på tiden att få uppleva Matteuspassionen "live" (om uttrycket tillåts). Jag var och lyssnade på ett framförande i Katarina kyrka i Stockholm förra veckan. Uppsättningen  liknade den som användes vid uruppförandet. Dubbla orkestrar, dubbla körer och tidstypiska instrument. Sångerna framfördes på tyska. Det var en enastående föreställning under ledning av Hans Vainikainen som dirigent.
Innehållet är ju tungt och sorgligt och musiken mycket gripande och känslosam. Jag tycker speciellt mycket om koralerna. Aldrig har en koraltext blivit tolkad musikaliskt med harmonier så fyllda av känslor som i finalen.
I Stockholm framförs Matteuspassionen närmast i Engelbrektskyrkan den 21 och 22 april.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Trevlig sommar!

Jag önskar alla mina läsare trevlig sommar. Bloggen gör uppehåll och återkommer i början av augusti. Bilden visar en del av Strandvägen och...