17 mars 2011

Johann Nepomuk Hummel


Johann Nepomuk Hummel var en österrikisk pianist och tonsättare som levde 1778 - 1837. Han studerade under en tid piano för Mozart och inledde som underbarn en glänsande bana som virtuos. Han var under en tid kapellmästare hos furst Esterhazy och från 1819 vid hovet i Weimar. Hummels lätta, något mekaniska eleganta spelsätt framträder speciellt i de pärlande passagerna i hans Mozartpåverkade pianokompositioner. Bland dessa numera till stor del bortglömda verk intar fiss-moll-sonaten op.81 en särställning genom sina inslag av romantiskt patos. Hummel skrev också kammarmusik och operor. Han var även en uppskattad pedagog (Källa: Tonkonsten 1955).
Själv upptäckte jag Hummel, då en av hans pianokonserter spelades på radio. Det var pianokonsert i A-moll opus 85. Jag köpte den naturligtvis senare och lyssnar ofta på den.  Jag tycker särskilt mycket om tredje satsen. Tycker man om Mozarts, Beethovens och Chopins pianomusik, så njuter man också av Hummels.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Trevlig sommar!

Jag önskar alla mina läsare trevlig sommar. Bloggen gör uppehåll och återkommer i början av augusti. Bilden visar en del av Strandvägen och...