13 januari 2011

Filmnostalgi D.2

Jag skrev dagbok i tio-och elvaårsåldern och i den har jag antecknat
vilka filmer jag såg. Biobiljetten klistrades in och jag kommenterade  ibland vad jag tyckte om filmerna. Jag är förvånad över vilka avancerade filmer jag såg.  Det fanns väl väldigt få barn- och ungdomsfilmer, så man tittade på det som stod till buds. Jag var stor för min ålder, så jag lyckades även komma in på barnförbjudna filmer långt innan jag fyllt femton.
Jag såg Caruso - storsångaren redan i tioårsåldern. Jag kommer fortfarande ihåg Mario Lanza i huvudrollen och att jag tyckte han sjöng urtjusigt.
Senare såg jag:
Fyra farliga friare med Bröderna Marx
Drama på hotell med bland andra Marilyn Monroe
Teaterbåten med bland andra Howard Keel
Moonligt serenade. Jag har noterat att jag tyckte var bra.
Härifrån till evigheten (sic!) Tyckte att den var bra. Ni kommer väl ihåg kärleksscenen på stranden?
Västerns vilda dotter med Doris Day. Tyckte att den var bra.
Motorkavaljerer tyckte jag inte var så bra. Nej, tacka för det! Vad det nu än kan ha varit, så låter det inte som något som kan ha roat en flicka i elvaårsåldern.
På vift med Genivieve. Tyckte den var bra. Genivieve var namnet på en veteranbil.
Vidare minns jag att jag såg filmer med Ester Williams. Jag gillade själv att simma och har fortsatt med det, men någon svensk Ester Williams har jag aldrig blivit.
De stora idolerna i början av tonåren var Peter Lawford och  Howard Keel.


Peter Lawford
Howard Keel


Så kommer då övre tonåren:
Den stora idolen som jag delade med många var James Dean. Jag vet inte hur många gånger jag såg om Ung rebell. Jag såg också Borta med vinden och Aldrig på en söndag. Aldrig på en söndag såg jag igen för en tid sedan. Merlina Mercouri är verkligen fenomenal, men det är tur att tiderna förändrats. Inte tycker man idag att det är charmigt med en historia om en kvinna som lever som prostituerad. Filmens musiktema blev en landsplåga.
En hel del av dessa filmer finns numera på DVD och går att få tag på antingen på folkbiblioteken, Filmhusets bibliotek eller som hyrvideo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Trevlig sommar!

Jag önskar alla mina läsare trevlig sommar. Bloggen gör uppehåll och återkommer i början av augusti. Bilden visar en del av Strandvägen och...