Snart är det första advent, så nu är det dags att sätta igång med julbaket!
Kaffebröd med saffran blir gärna torrt, men inte detta bröd. Här fyller man gifflarna med äpple och riven mandelmassa. Se till att ha gott om tid. Degen skall jäsa i tre omgångar.
Ingredienser:
50 g jäst
3 dl ljummen mjölk
1 kuvert saffran (1/2 g) + 1 tsk strösocker
9 dl vetemjöl (varav ca 1 dl till utbakningen)
150 g smör eller margarin
1 dl strösocker
Till fyllningen:
3-4 msk smör eller margarin
175 g mandelmassa
2 äpplen
Till pensling
1 ägg
Ev. 2 msk flagad mandel
Smula jästen i degbunken. och häll över mjölken. Stöt saffran med socker och häll det i mjölken. Rör om så jästen löser sig och häll i 6 dl av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg, täck med bakduk och ställ att jäsa i 20-30 minuter.
Rör matfett och strösocker smidigt, rör ner 1 dl av vetemjölet och arbeta in blandningen i den jästa degen. Arbeta in ytterligare 1-2 dl av mjölet, degen skall vara smidig men ganska lös. Ställ degen att jäsa ytterligare en gång i 20-25 minuter.
Smält matfettet till fyllningen. Riv mandelmassan grovt. Skala och finhacka äpplena.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda igenom den och dela den i två bitar. Kavla ut degen till rektangulära plattor. Skär eller sporra ut 12-13 trianglar ur varje platta. Pensla med matfett, lägg på lite mandelmassa och hackat äpple, rulla ihop och forma till gifflar.
Sätt ugnen på 225-250 grader. Jäs under bakduk till knappt dubbel storlek. Pensla med ägg, strö eventuellt på mandel. Grädda mitt i ugnen i 7-9 minuter.
Receptet publicerades i DN 24 november 1994
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaNu är det femte gången jag försöker få iväg min kommentar. Förstår inte vad det är som händer. Hur som helst Tack för receptet. Det verkar jättegott med adventsgifflarna. Många jäsningsprocesser men det verkar det vara värt. Skall testa det i helgen. Ha det så bra och hoppas rehaben går bra!
SvaraRaderaÄntligen gick det vägen. När jag bockade för anonym i adressen fungerade det. Det är alltså Eva på Ekerö som kommenterat om det inte framgår.
SvaraRaderaTack Eva för kommentaren. Hoppas att gifflarna blir bra. Synd att det skall vara sånt krångel för en del då man skall kommentera både i blogspot eller wordpress.
Radera