9 augusti 2020

Resarö



Resarö är en ö i Stockholms skärgård, norr om Vaxholm. 
Ön, som tidigare var rena landsbygden har länge varit populär för fritidsboende, men har nu till stora delar utvecklats till en villaförort. Jag hyrde en stuga där drygt en vecka i juli. 
Stugan var mycket trevlig och bekväm och låg i Ytterby. Hunden och jag njöt av det fina vädret och tog många promenader i området. Det fanns möjligheter till bad både från en brygga och en liten strand. Det fanns många båthamnar i området och vid Ytterby brygga lägger skärgårdsbåtarna till.

Här är en bild som jag tog jag av hunden, då vi promenerat ner till badbryggan. Där tog jag senare ett dopp. 

På Resarö finns en berömd gruva, Ytterby gruva. Jag tog en bild på trappan, som leder upp till gruvan, men avstod från att gå upp för den. En skylt varnade för rasrisk!
På skylten vid trappan stod det följande: Uppe på berget finns något som gjort namnet Ytterby berömt världen över. Här, i en liten gruva med anor från 1600-talet, hittades år 1787 en okänd tung svart sten. Detta blev starten på en makalös utveckling, där mestadels svenska forskare upptäckte minst åtta nya grundämnen ur mineral funna i Ytterby.
Vi promenerade genom ett av de vackra villaområdena och kom så småningom fram till en båthamn vid Trälhavet.

På en av våra promenader passerade vi Paviljongen. Byggnaden, som uppfördes 1909, är i japansk stil. Där anordnas varje år midsommarfirande. Det finns också en servering, men den var stängd den dagen vi passerade förbi.
 
Ytterligare en sevärdhet finns på Resarö, eller rättare sagt i närheten av ön. Om ni brukar titta på Stockholms Lokala nyheter i SVT så visas i samband med avannonseringen en bild på en liten holme. Den heter Rågholmen och ses ifrån Ytterby. 

Avslutningsvis en bild på vår värdinnas vackra rosor. Tack Marianne för den fina tiden i din gäststuga!



2 kommentarer:

  1. Det måste ha varit en fin vecka i skärgården. Om du var där nyligen och hade det varma vädret måste det ha varit hellyckat. Det där om Ytterby gruva kände jag inte till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, vi hade fint väder hela tiden utom en kväll då det kom en rejäl regnskur.

      Radera

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...