19 september 2016

Att lyssna på böcker


Dagens Nyheter publicerade i somras några artiklar om ljudböcker. Man utgick då från den rent kommersiella aspekten. Någon statistik från biblioteken redovisas inte.
Nedladdningsbara ljudböcker har ökat kraftigt i omsättning, medan de fysiska ljudböckerna (cd-böcker) minskar.
Förklaringen antas vara att de nedladdningsbara ljudböckerna har blivit mer tillgängliga tack vare mobilen. I kampen om människors tid har ljudboken en klar fördel mot många andra kulturella uttryck: den är lätt att infoga i livspusslet och på det sättet har även yngre läsare blivit kunder.
Böcker att lyssna på har en lång historia. Det började på 1950-talet med talböcker, tillgängliga endast för synskadade, fram till dagens strömmande och även nedladdningsbara böcker, tillgängliga för alla.
Försäljningen har gått ganska trögt, kanske på grund av att det inte anses riktigt "fint" att läsa böcker på detta sätt. Men, tur nog, har många struntat i detta och precis som jag själv upptäckt att ljudböcker är ett utmärkt komplement till vanliga tryckta böcker. Det ena behöver inte utesluta det andra.
Framgången för ljudböcker har skapat eftertraktade arbetstillfällen för skådespelare med högläsningstalang. I en av artiklarna berättar en av skådespelarna hur hon går tillväga, när hon läser in en bok. "Det är inte Radioteater vi jobbar med här", säger hon. Det är inlevelse som gäller!

I den sista artikeln redovisar en av DN:s journalister sina erfarenheter av att lyssna på böcker. Hon skriver. "Vi är tre om texten. Författaren, inläsaren och jag". Ja, det är viktigt att det fungerar mellan dessa tre! Hon ger exempel på några utsökta ljudböcker, däribland några av mina egna favoriter: David Lagercrantzs "Syndafallet i Winslow" inläst av Reine Brynolfsson , Sarahs Waters "Hyresgästerna" inläst av Lo Kauppi och Goethes "Den unge Werthers lidande" inläst av Jonas Malmsjö. Den sistnämnda tror jag aldrig att jag skulle ha kommit mig för att läsa, om den inte funnits som ljudbok.

Själv började jag i liten skala någon gång på 1980-talet. Jag arbetade som bibliotekarie och tyckte att jag borde bekanta mig med någon av de kassettböcker, som vi brukade låna ut. Det blev en omläsning av Fogelströms "Mina drömmars stad" med Helge Skoog, som inläsare. Sedan var jag fast!
Det tog riktig fart, när jag blev äldre. Jag är ofta trött i ögonen på kvällen, så jag har en cd-spelare med en ljudbok bredvid mig på nattduksbordet och läser en stund innan jag skall sova.
Jag tycker, att om man vill pröva att lyssna på en ljudbok, så kan man börja med att gå till biblioteket och låna en.  Man behöver inte skaffa sig abonnemang hos något ljudboksförlag. Naturligtvis måste man ha en cd-spelare.
Man kan också testa att låna en ljudbok i Mp3-format. Den kan man föra över till mobiltelefonen via sin dator. Litet pilligt, men då har man den bekvämt i telefonen om man till exempel skall ut och resa.Ljudbok i Mp3-format inlagd på mobiltelefonen


Det senaste är att Stockholms stadsbibliotek tillhandahåller strömmande ljudböcker. Man måste då installera ett speciellt program eller en ljudboksapp i mobiltelefonen, beroende på vilken typ av mobil man har. Man måste vara uppkopplad till nätet (wi-fi duger!) för att kunna lyssna. Här är en länk, som förklarar hur man gör. Om du inte bor i Stockholm får du höra med ditt lokala bibliotek vad de kan erbjuda.
Tänk på att det är med ljudböcker, som med vanliga böcker - det är inte alltid boken faller en i smaken. Då är det bara att pröva något annat. Sedan gäller det att inte vara stressad. Det tar mycket längre tid att lyssna på en bok än att läsa den i svartskrift.


Strömmande ljudbok lånad på biblioteket
7 kommentarer:

 1. Tack för intressant inlägg om ljudböcker. Själv föredrar jag att läsa och bläddra i en bok. Men ska dock be min dotter läsa in någon ljudbok i min mobil nästa gång jag kommer till Stockholm.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din vänliga kommentar. Så roligt för dig att få möjlighet att lyssna på en bok inläst av din egen dotter.
   Birgitta

   Radera
 2. Verkligen informativt. Det märks att du är väl insatt i detta. Själv har jag svårt för att lyssna på böcker. Jag måste ha texten framför mig när jag läser, kanske läsa om ett stycke eller ibland bläddra tillbaka för att kolla något. Det kan man säkert göra när man lyssnar också, men jag tycker det verkar lite komplicerat. Tack för att du delar med dig av dina kunskaper och erfarenheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är många som tycker som du. Det är ju för övrigt bara en bråkdel av all utgivning, som blir inläst. Alla passar inte som ljudbok. Facklitteratur, rikt illustrerade och böcker med mycket dialog gör sig bäst på papper.
   Hälsn Birgitta

   Radera
 3. Verkligen informativt. Det märks att du är väl insatt i detta. Själv har jag svårt för att lyssna på böcker. Jag måste ha texten framför mig när jag läser, kanske läsa om ett stycke eller ibland bläddra tillbaka för att kolla något. Det kan man säkert göra när man lyssnar också, men jag tycker det verkar lite komplicerat. Tack för att du delar med dig av dina kunskaper och erfarenheter.

  SvaraRadera
 4. När jag kör bil är ljudböcker perfekt. Så länge jag jobbade och körde till jobbet gick det åt massor! Nu blir det på de mera sällan förekommande långturerna; hemma vill jag läsa själv. Jag lånar ofta digitala böcker från bibblan till paddan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det ju. Ibland passar det ena, ibland det andra. Visst är det väl bra att man kan ladda ner böcker till paddan.

   Radera

Gems weekly photo challenge - BOK

Många av er har kanske redan sett detta klipp, som finns på Youtube. Man kan titta på det flera gånger. Det är alltid lika roligt. Det ka...