19 september 2015

Lördagstema - Äta bör man annars dör man

Sensommaren och hösten innebär skördetid. Träd och buskar dignar av ätbara frukter och bär. Att få plocka, smaka och kanske tillaga något av detta är lustfyllt. Att det är nyttig mat vet alla. Jag gick runt en dag i slutet av augusti och tog bilder på bär. Några i naturen och några på torgmarknaden.
Vad är ett bär? Enligt botanikerna är ett bär en oftast flerfröig frukt med saftig fruktvägg bildad av pistillens fruktblad. Innehåller den saftiga frukten bara ett frö och det omges av fruktvägg i två skikt, ett saftigt yttre och ett hårt inre, som omger själva fröet, kallas den stenfrukt. Ingår andra delar i bäret än pistillens fruktblad, kallas den skenfrukt.
I slutet av inlägget delar jag med mig av ett recept på en enkel och god bärkaka, som egentligen kallas för Rör-ihop-kaka.











Recept på Rör-ihop-kaka med bär
Ett recept från Allt om mat

Ingredienser

125 g smör
2 dl brun farin
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 st ägg
3 dl  björnbär, hallon eller röda vinbär
1 dl mandelspån (kan uteslutas och ersättas av florsocker, som då läggs på efter gräddningen)

Tillagning
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och tillsätt farin, mjöl blandat med bakpulver och ägg. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en rund, smord form ca 24 cm i diameter. Strö över bär och mandelspån.
2. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna något i formen innan den lossas. Servera den ljummen, gärna med en klick vaniljglass.



Min blogg ingår i en grupp, som kallas Lördagsbloggare. Värdinna för september månads teman är Olgakatt.


13 kommentarer:

  1. Fantastiskt fina bilder. Tack for receptet. Skall fixa bären idag och baka kakan i morgon.

    SvaraRadera
  2. Mycket vacker äta bör man bilder, och text där du pillar på frön och bär ... vad är ett bär?
    Snyggt och gott om ämnet!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Så härligt färggranna bilder! Det receptet ska jag skriva ut - tack för det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ulla! Jag har hittat dina fina blogg och du nämner Lördagsbloggen, men jag hittar inte dina inlägg. Är du med bland Lördagsbloggarna?
      Trevlig helg
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera
  4. Väldigt vackra bilder. Fin illustration till dagens tema. Kakan ser jättefin ut.
    Ingrid

    SvaraRadera
  5. Så perfekt! Jag funderade just vad jag skulle göra med dagens skörd: 5 dl björnbär. Nu vet jag! Tack för receptet och fint inlägg.

    SvaraRadera
  6. Vad fina bilder. Jag saknar björnbär här. Hade varit synnerligen gott. Men vi har ju hjortron i alla fall, så nåt gott finns det allt. :)

    SvaraRadera
  7. Så många vackra - och goda - bär! Själv har jag åstadkommit en "dubbelmacka" på lördagstemat!

    SvaraRadera
  8. Även jag saknar björnbär, undrar om det funkar med krusbär?

    SvaraRadera
  9. Fina bilder på ärbarheter! Och ett lockande recept. Tänker mig att man kan blanda i lite vadsomhelst... kanske ananas? Eller halva plommon, som vi har gott om...

    SvaraRadera
  10. Å vad den ser god ut! Röra-ihop-kakor är toppen! Och häromdagen plockade min kompis och jag med oss några nävar bär från skogen eftersom blåbären nästan var stora som plommon. Nu lämnade kag bären där men det är ju perfekt när man plockar på sig nån halvliter med när bara! Tack för receptet!

    SvaraRadera
  11. Ååhh... den där kakan ser god ut - tack för receptet! Härliga bilder på alla goda bär!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  12. Vilka läckra och njutningsbara bilder du bjöd på.
    Kram från en f.d bibliotekarie

    SvaraRadera

Svenskt tenn 100 år

I år är det hundra år sedan firman Svenskt tenn grundades.  Jubileumsåret invigdes med lanseringen av textil Svenskt tenn Est. 1924 - ett m...