23 januari 2015

En vinterpromenad

En lagom vacker januaridag tog hunden och jag en vinterfotopromenad. För att det skall vara bra fotoväder får det varken snöa, regna eller vara för kallt. Det bör heller inte vara soligt. Det visade sig dock vara otroligt halt ute denna dag, så vandringen blev ganska riskfylld.
Vi tog oss ner Lidingö kyrka, där jag tog en del bilder. Kyrkan ligger mycket vackert på en liten kulle ovanför Kyrkviken. En allé leder upp till kyrkan. Jag är både döpt och konfirmerad där. Vi har också en av våra  familjegravar på kyrkogården. Kyrkan är från början av 1600-talet och har blivit om- och tillbyggd flera gånger.


Den obligatoriska vinterbilden - svanar och änder i Kyrkviken

Därefter promenerade vi upp till Hersbyholms gård, som dock visade sig litet knepig att fotografera. Om man går fram till gårdens entré, så är den delvis dold av träd och buskar, så jag fick ta en bild från baksidan. Konstnären Einar Nerman har bott här en gång i tiden. Huvudbyggnaden är från mitten av 1800-talet, men gården har anor ända från 1400-talet.


Hersbyholms gård


Så gick vi vidare till Näsets kvarn. Den är från 1800-talet och kommer ursprungligen från Södermalm i Stockholm. Vingarna är nerplockade, men en ligger kvar på marken bredvid. 


Näsets kvarn

Alldeles nära kvarnen ligger ytterligare en sevärdhet nämligen Lidingös första krog, Näsets krog, där det en gång i tiden gick hett till. Byggnaden antas var från mitten av 1700-talet.


Näsets krog, numera klubblokal


Vi pausade vid den lokala korvkiosken...

Så vandrade vi hemåt genom Lidingö centrum

3 kommentarer:

 1. Intressant att se bilder från Lidingö där jag aldrig har varit. Kyrkan är verkligen vacker - även inuti! Jag var tvungen att googla eftersom jag är intresserad av hur kyrkor ser ut invändigt också. Den här kyrkan är ju så vacker utvändigt.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
 2. Jag förstår att du är intresserad efter som du är kyrkomusiker. Den är verkligen fin inuti också.
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - ASK

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Sanna, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka a...