23 maj 2024

Reserapporter



 

Det är alltid roligt när familjemedlemmar är ute och reser, speciellt om det är litet ovanliga resmål. Denna vår har jag kunnat ta del av hela två reserapporter med bilder från litet mer exotiska platser.
Mitt barnbarn Lukas, som just fyllt 21 år, har tagit ett sabbatsår och gett sig iväg på rundresa i Asien. Han har varit i Thailand en tid och åkte sedan vidare till Vietnam. När jag ringde och pratade med honom visade det sig att han just hade rest vidare och nu befann sig i Sydkorea. Han är så entusiastisk och stormtrivs!  
Sydkorea känner man ju rätt bra till, men hur är det med Vietnam?
Jag tillhör den generation, som främst förknippar landet Vietnam med det förfärliga kriget som pågick under 1960-talet och en bit in på 1970-talet. Jag insåg att jag egentligen inte vet så mycket om hur det ser ut där idag. 

Ett uppror mot kolonialmakten Frankrike 1946 blev inledningen till tre årtionden av krig. Sedan landet delats 1954 utbröt strider mellan det kommunistiska Nordvietnam och det USA-stödda Sydvietnam. När kriget var över och landet kunde återförenas 1975 hade flera miljoner vietnameser mist livet. I dag är Vietnam en kommunistisk enpartistat med marknadsekonomi.
Det långsträckta Vietnam domineras av två tättbefolkade deltaområden. Landet har 98 miljoner invånare. Huvudstad är Hanoi. Inom jordbruket är den viktigaste grödan ris. Landet har också en väl utvecklad industri.
Jag hittar inte så mycket uppgifter om turismen, men antar att den är betydelsefull. Jag ser ofta annonser från reseföretag, som frestar med spännande resor dit.
Bilderna är Lukas egna. 

Vietnam

Lukas


Lukas med nyfunnen flickvän

I maj månad gjorde min son Mattias två kortare resor till Nordmakedonien. Han arbetade där som valobservatör. Vad gör då en valobservatör? Jo, det börjar med att ett land någonstans i världen skall hålla ett val och skickar en inbjudan till  EU eller OSSE om att observera valet. Sveriges regering tar sedan ställning till de kommande valobservationsinsatserna, som vi inbjuds att medverka i och beslutar till vilka av insatserna som Sverige ska bidra med personal. Observatörerna skickas sedan i väg och får till uppgift att följa valprocessen under en kortare eller längre tid. De rapporterar bland annat om hur den lokala vallagen följs och om hur de lokala medierna rapporterar om valet.

Hur mycket visste jag då om om Nordmakedonien? Inte mycket, så där var jag också tvungen att läsa på.
Landet ligger på Balkanhalvön och tillhörde tidigare Jugoslavien.1991 utropade landet sin självständighet. Landet hette tidigare Makedonien, men efter en långvarig konflikt med Grekland bytte landet namn till Nordmakedonien.  Landskapet är övervägande bergigt. Huvudstaden heter Skopje.
Nordmakedonien är till stora delar ett jordbruksland, men det finns även en del industri. Landet har drygt 2 miljoner invånare och är ett av de fattigaste i Europa.




Skopje


14 maj 2024

Buster Keaton




Buster Keaton, som föddes 1895, var en amerikansk filmskapare och komiker. Hans föräldrar var vaudevilleartister och han uppträdde i tidig ålder tillsammans med dem. Han uppträdde både som akrobat och clown.
När han blev äldre kom han att söka sig till filmen. Han gjorde några kortfilmer innan han gick över till riktiga spelfilmer. Där kom han att visa sitt verkliga mästerskap som ironisk berättare och aktör. I den första filmen Tro, hopp och kärlek parodierade han den historiska episodfilmen och i Krut, kulor och kärlek (båda från 1923) sydstaternas berömda gästfrihet. Ett återkommande motiv var kampen med tekniken, ofta som en kamp om kontroll över ett framrusande fordon eller en farkost på drift. Detta  nådde sin fulländning i hans mästerverk Så går det till i krig (The General) från 1927. Där spelar han en lokförare som utför hjältedåd under det amerikanska inbördeskriget. Många scener är halsbrytande. Några stuntmän lär aldrig ha använts i hans filmer. 


Ur filmen Så går det till i krig

Att Buster Keaton som en gimmick aldrig ler, renderade honom det något missvisande smeknamnet "Stenansiktet". I själva verket kom hans skiftningar och minspel att bli en skicklig kontrast till den dramatik som utspelade sig i filmen.
Han arbetade under många år som producent, manusförfattare, regissör och skådespelare . Sedan kom en nedgångsperiod, där han bara sporadiskt medverkade i olika filmer.
Buster Keaton avled 1966.
På strömningssajten  Cineasterna finns flera av hans filmer. Jag slog mig ner i soffan och tittade på Så går det till i krig. Det är ju en rätt gräslig titel på en film, men den var verkligen spännande och välgjord och trots det allvarliga innehållet, rätt beskedlig. Rekommenderas!

Faktauppgifterna har jag tagit ur Nationalencyklopedin.



5 maj 2024

Boktips: Tjuvlyssnaren av Maria Ernestam


Jag har läst Maria Ernestams senaste bok Tjuvlyssnaren.
Den handlar om Karl-Gunnar Hammarkvist som är 64 år och lever ensam. Han är ekonom på ett åkeri och bor i en evakueringslägenhet under tiden som hans egen renoveras. Det är mycket lyhört i huset och en dag råkar han överhöra ett samtal hos grannen. Samtalet väcker starka minnen och känslor och han blir helt besatt av att försöka få tag på den person han hört berätta något.
Romanen kan sägas handla om ensamhet, förträngda minnen och möjligheten till försoning. Allt eftersom berättelsen djupnar övergår den till att bli som en thriller. 
Stilen påminner mig om en av mina favoritförfattare - Håkan Nesser. 


Jag har tidigare läst Alltid hos dig av samma författare. Det är en släkthistoria, som jag tyckte var mycket fängslande. Jag gillar framför allt Ernestams språk. Hon är verkligen stilsäker.

Trots att Maria Ernestam är mycket produktiv, är hon förvånansvärt okänd för många. Hon föddes 1959 i Uppsala och är inte bara författare utan också journalist. Hon har bott många år utomlands och bor numera i Stockholm. Hon har en jättefin hemsida, där jag kunde hämta alla dessa bilder. Den sista föreställer författaren själv.


Trollflöjten

Så nu äntligen har jag fått uppleva Mozarts opera Trollflöjten live! Jag lyckades få en biljett till en av vårens föreställningar på Folkope...