1 april 2018

Petronella Oortmans dockskåp




I slutet av 1600-talet gjordes dockskåp för för familjer i de högre stånden. Skåpen var inte ämnade för barn, utan för vuxna kvinnor.
Ett av dessa tillhörde Petronella Oortman, som levde 1656-1716. Hon bodde i Amsterdam.
Dockskåpet, som får betraktas som ett konstverk, är tillverkat av ek, fanér av sköldpaddsskal (ja, det står faktiskt så) och med dekorationer i tenn. Det är 255 cm högt, 190 cm brett och 78 cm djupt. Det innehåller nio rum.
Det är fyllt av välgjorda och rikligt dekorerade föremål i miniatyr och finns i dag på Rijksmuseum i Amsterdam.
Att titta in i ett sådant här skåp ger en inblick i hur ett hem kunde vara inrett på denna tid.
Jag har sett skåpet i verkligheten och kan intyga att det är helt fantastiskt!



LINNEFÖRRÅD
Linneförrådet fungerar också som tork- och strykrum. Tvätten hänger i taket. Strykbräda till vänster med strykjärn i mässing. Rummen innanför är pigornas rum.




BARNKAMMARE
Lyxigt inredd barnkammare med målningar i tak och på väggar. En himmelssäng med en vagga stående bredvid.



SALONGEN
Så här kunde det se ut i salongen hos en förmögen familj på 1600-talet. Målningar på väggarna och i taket. En bemålad öppen spis och stolar i valnöt klädda med silkessammet.




RUM FÖR KVINNA I BARNSÄNG
I samband med att ett barn skulle födas, inreddes ett speciellt rum för detta ändamål. Alla möbler är klädda i rött silkestyg. I en av stolarna ligger en babydocka, som är den enda av husets invånare, som finns kvar än i dag.


KÖKET
Detta är den finare delen av köket. Själva matlagningen skedde i ett utrymme bredvid, kallat kokrummet, där det fanns en öppen spis. Mitt på golvet står en barnstol. I skåpet står porslin från Kina och Japan.


GOBELÄNGRUMMET
Gobelänger med så kallad irländsk sömnad i silke, täcker väggarna. Såvitt man vet, finns  inga sådana i original kvar i dag.  I lackskåpet finns en samling snäckskal. I dörröppningen skymtar en boksamling med 84 böcker i skinnband.


Det finns en målning av Jacob Appel gjord 1710 som föreställer detta dockskåp. Där ser man att skåpet på den tiden innehöll fler dockor.

I mitten av skåpet finns ytterligare tre små rum. Det är förråd, hall och kokrum. En källare finns också, men den syns inte på bilden.
Det som är mest slående är att det saknas ljusstakar i nästan alla rum. De kan naturligtvis vara försvunna!
Den första och sista bilden är nerladdad från Rijksmuseums hemsida. Övriga bilder och faktauppgifter har jag tagit från 17th century dolls´houses of the Rijksmuseum av Jet Pijzel- Dommisse. Tack till Rijksmuseum, som tipsade mig om denna bok, som jag sedan köpte från Amazon.
På svtplay visas just nu en ganska dyster fictionserie i tre delar, som heter Miniatyrmakarna.  Historien är uppbyggd kring just detta berömda dockskåp.



4 kommentarer:

  1. Tack Birgitta för att du visar oss detta alldeles fantastiska dockskåp. Vilket enormt hantverk som ligger bakom. Man kan titta och studera varje detalj länge. Jag vet att du själv håller på med ett. Du har gjort inlägg om det i denna blogg. Otroligt skickligt utfört det också. Som du nämner kan man på TV-serien se ett liknande skåp. Om inte för något annat så gör just skåpet och dess innehåll serien värd att titta på.

    SvaraRadera
  2. Tack Eva för din vänliga kommentar. Javisst är väl skåpet underbart! Det var rätt mycket arbete för att få ihop detta inlägg, men är man intresserad av något, så är det bara roligt. Hade räknat med att ta faktamaterial från Rijksmuseums hemsida, men där stod det bara på holländska. Då skrev jag till museet och de svarade med att upplysa om en bok på engelska om dockskåpet. Vilken service!

    SvaraRadera
  3. Hittade till dig genom vår gemensamma bloggvän Seniorvinklat.
    Mycket intressant inlägg. Har besökt Rijksmuseum många gånger, men missat detta.
    Tack för trevligt inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lena. Hoppas att du får möjlighet att återvända till Amsterdam. Det finns ju hur mycket som helst att titta på där.

      Radera

Den färgglade Matisse

Den franske konstnären Henri Matisse levde 1869 - 1954. Han hör till en av mina favoritkonstnärer. Han var en ledande gestalt inom den konst...