23 januari 2014

Läsa ljudböcker i mobilen

På stan ser man just nu reklamaffischer för ljudböcker i mobilen. Det finns flera företag, som erbjuder denna möjlighet, bland annat Storytel. Det är utan tvekan ett vällovligt försök att få människor att inte bara lyssna på musik i mobilen, utan även att lyssna på böcker. Men det kostar ju, förstås...
Jag tittade in på företagets hemsida för att se vad som erbjuds. Tja, det är ett konventionellt utbud av deckare och underhållningsromaner. En del böcker är på engelska. Priset är 89 kr/månaden om man nöjer sig med en ljudbok per månad och 169 kr/månaden om man vill ha ett obegränsat antal per månad.
Billigare blir det, om man utnyttjar de möjligheter som finns på biblioteken. I min hemkommun kan man lyssna på ljudböcker via bibliotekets hemsida, men vill man lyssna i mobilen finns vissa begränsningar.
Ytterligare en möjlighet, som jag själv använder mig av, är att låna ljudböcker i Mp3-format på biblioteket och föra över dem direkt till min smartphone.



14 januari 2014

Jan 75 år

Nu kommer ett inlägg med familjebilder, som mest är intressant för mina närmsta. Ni andra kan ju bara hoppa över det.
Min bror Jan fyllde 75 år den 14 januari. Han och hans sambo Britt bor på Björnbo seniorboende på Lidingö. Det bjöds på lunch i klubblokalen. Det var väldigt trevligt. Efter maten roade sig ungdomarna med sällskapsspel.

Jubilaren själv

Lukas och Pontus

Herman, Hugo, Olle och Anton


Ulrika med tårta


Stefan och Anna


Alga, Åke och Britt


Amanda


Kristina och Håkan

Mattias, Elin och Artur

Hanna, Pontus och Jan




11 januari 2014

Januaritema - vitt

Galleri fredag, en grupp bloggare som jag tillhört och som publicerade varsitt  inlägg varje fredag under ett gemensamt tema, gör paus. Jag tyckte att det var en kul idé ha ett visst tema ibland, så jag fortsätter på egen hand och ger det första inlägget varje månad ett tema. Detta för att öka kreativiteten en liten smula.
Detta inlägg är visserligen inte månadens första utan det andra, men temat blir vitt (färgen vitt).
Man brukar säga att man skall undvika att tala om vädret i en blogg. Det är ju inte så intressant, men nu tänker jag göra ett undantag.
Januari är ju en månad, som det normalt brukar vara vitt utomhus i Stockholm. Julen 2013 var den varmaste på 50 år. I skrivande stund (den 8 januari) lyser dock snön med sin frånvaro och har så gjort länge.  Det var 6 grader varmt utomhus idag. SMHI har meddelat att det kommer snö till helgen. Hoppas det, för jag tänkte försöka ta några snöbilder.
Jodå, snön kom den 10 januari, så jag kan visa några bilder under temat vitt.


Utsikt från mitt sovrumsfönster



Så här såg det ut, då hunden och jag var på morgonpromenad



Östermalms korvspecialist på Nybrogatan i Stockholm

2 januari 2014

Maria Ernestam, Alltid hos dig

Känner du till databasen Alex? I den kan man leta efter information om författare. I min hemkommun kan man komma åt databasen på biblioteket, men i en del kommuner kommer man åt den även hemifrån. Man måste förstås vara inskriven som låntagare. Finns även som app.
Jag blev litet nyfiken på författaren Maria Ernestam efter att ha läst hennes bok Alltid hos dig. Jag hade aldrig läst något av henne förut och hon har ju inte uppmärksammats särskilt mycket. Det var en intressant ny bekantskap.
I Alex får jag veta att hon är född 1959, har arbetat som journalist och skrivit flera romaner. Teman i många av hennes böcker är döden, gott/ont och barn som far illa. Ja, det låter ju väldigt dystert och i boken "Alltid hos dig" fanns mycket allvar, men också hoppfullhet.
Boken är en fin och lättläst släktskildring i parallella tidsplan. Ernestam är ingen gestaltare, däremot en mycket bra berättare.

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...