20 oktober 2012

Jacques Tati

För några dagar sedan läste jag en artikel i DN, som hette "Byn Jacques Tati satte på kartan". Det var ett ovanligt trevligt och en smula originellt resereportage. Det brukar ju annars mest vara exotiska och exklusiva resmål man beskriver.
Byn heter Sainte-Sévère-sur-Indre och ligger i mellersta Frankrike. Det var där Tati spelade in sin genombrottsfilm Fest i byn och gjorde därmed den lilla byn världskänd. Han hade själv huvudrollen som brevbäraren på cykel.
Byn har endast har 800 invånare. Filmen spelades in 1947 och flera av byborna deltog som statister. För tre år sedan öppnade man ett Fest-i-byn-museum och i artikeln rekommenderas ett besök där.Jacques Tati hör till en av mina favoritregissörer/skådespelare. Han levde 1907-1982. Tatis storhet sägs bestå av hans suveräna behärskning av kropp, gester och mimik, men kan också vara hans speciella blick på omvärlden.
De flesta känner väl till hans mest berömda filmer. Förutom Fest i byn är det Semestersabotören och Mon onkel. Jag kan se dem hur många gånger som helst. De är tidlösa och vansinnigt roliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En vanlig onsdag i maj

Maj är en underbar månad med ljuset, värmen och blommorna. Det var dags för inköp till balkongen. Vi har en handelsträdgård och flera b...