13 september 2012

Vaniljäppelkaka




Vaniljkräm, äpplen och kaka - allt i ett!

Det här behövs till 8-10 bitar:
Deg:
175 g smör
4 1/2 dl vetemjöl (270 g)
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 små ägg
Vaniljkräm:
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk strösocker
1/2 msk vaniljsocker
Fyllning:
3 äpplen
Garnering:
florsocker

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare. Kör till en deg. Mjöla händerna och tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant (24 cm). Låt formen och resterande deg vila i kylen.
2. Vaniljkräm: Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar, den får inte koka. Låt den sedan svalna. Tillsätt vaniljsocker.
3. Bred ut vaniljkrämen i botten av pajen. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem på vaniljkrämen i formen. Rulla ut resterande deg till ett lock på mjölat bakbord. Lägg det över äppelklyftorna.
4. Grädda ca 40 min på den nedersta falsen. Pudra över litet florsocker.
Servera pajen nygräddad.

Recept: Ingela Kullberg. Allt om mat 14/15 2002.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Gems weekly photo challenge - GNISTRA

Så här i juletid är det mycket som gnistrar, eller i alla fall glimmar. Jag var på Stortorgets julmarknad i Stockholm och tog några bilder. ...