3 februari 2011

Beatrix Potter

Beatrix Potter
Det är lustigt hur en film kan påverka en. För något år sedan såg jag filmen Miss Potter som handlar om den engelska författarinnan och konstnärinnan Beatrix Potter. Jag blev nyfiken och ville veta mer om henne, så jag läste en biografi över henne. Hennes liv var mycket intressant.
Beatrix Potter föddes 1866 i London. Hon undervisades i hemmet och visade tidigt talang för målning och ett stort intresse för djur och natur. Hon fick en del uppmuntran av sin far, men hennes mamma  motarbetade henne hela tiden och tyckte att hon borde ägna sig mer åt att lära sig sköta ett hem och hitta en lämplig man att gifta sig med. Hon tillbringade sommarloven i Lake District, som ligger i norra England. Naturen där gav mycket inspiration till hennes målningar. Hon började skriva berättelser till sina djurbilder.
Då hon var i trettioårsåldern samlade hon ihop sina bilder och berättelser och hittade ett bokförlag, som ville ge ut dem i bokform. Att böckerna skulle ges ut i ett litet format var hennes egen idé. Det blev succé. Hon blev förälskad i förläggaren och planerade att gifta sig med honom, men tyvärr avled han.Hill Top Farm
Hon fortsatte att ge ut böcker och tack vare dem blev hon självförsörjande. Hon köpte gården Hill Top Farm i Lake District, där hon också bosatte sig. Hon började med fårskötsel, gifte sig och köpte så småningom upp flera gårdar för att undvika exploatering. Hon avled 1943. 
I de anglosachiska länderna är hennes böcker fortfarande otroligt populära. Här i Sverige känner vi väl möjligen till Pelle Kanin. Några av oss minns kanske filmatiseringen av några av djurberätteslerna, som visades  på TV vid jultid på 1980-talet. De gjordes som baletter och var väl rätt fåniga, egentligen.
Personligen tycker jag inte att hennes berättelser är så märkvärdiga. Några är till och med litet otäcka. Det är framför allt hennes målningar som jag tycker mycket om. Dessutom har jag blivit fängslad av den underbara naturen i Lake District och planerar att göra en resa dit.
Titta gärna in på http://beatrixpottersociety.org.uk/
29 januari - 15 maj 2011 pågår utställningen Beatrix Potter, Pelle Kanin och hans vänner på Millesgården.http://millesgarden.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Trevlig sommar!

Jag önskar alla mina läsare trevlig sommar. Bloggen gör uppehåll och återkommer i början av augusti. Bilden visar en del av Strandvägen och...