9 december 2010

Läsplatta, surfplatta och elektroniska böcker

Läsplattor och elektroniska böcker är egentligen inget nytt. Det har funnits i flera år, men urvalet har hittills varit väldigt litet. Nu lanseras de för fullt inför julen.
Många förväxlar läsplattor med surfplattor. Här förklaras skillnaden.
En läsplatta är bra för:
*Linjär läsning av t ex en roman
Läsplatta
*För läsning i solen, i snön och i andra sammanhang där det är svårt att läsa på en datorskärm
eller mobiltelefonskärm. Läsplattan är gjord med elektroniskt bläck och klarar därmed dessa omständigheter bättre än surfplattan som har en vanlig skärm
*Det går att göra anteckningar i materialet, hitta tillbaka till där man var i texten genom bokmärke och ändra textstorlek
*Man kan låna e-böcker från folkbiblioteken via eLibSurfplatta
Surfplattan är bra för att:
*Surfa på nätet
*Spela spel
*Läsa morgontidningen
*Göra anteckningar i, om man står ut med touchskärm
Det går att låna/läsa e-böcker i en surfplatta, men det kan bli svårt att se texten i starkt ljus.

                                                              
Hur hittar man då elektroniska böcker? Ja, naturligtvis går det att köpa en del på nätet, men det finns också att låna från många folkbibliotek via deras hemsida. För att kunna ladda hem en bok via nätet krävs ett läsprogram. Detta är som regel gratis.
Tänk på att man måste inte nödvändigtvis skaffa sig en läsplatta eller surfplatta för att läsa bibliotekens elektroniska böcker. Man kan hämta hem dem direkt till sin vanliga dator, men då är man naturligtvis  bunden till datorn, då man skall läsa.
Om man funderar på att köpa en läsplatta/surfplatta tänk då på att det är nödvändigt att läsplattan/surfplattan skall stödja Adobes kopieringsskydd (DRM) om man skall kunna låna biblioteksböcker. För att kunna hämta hem dem till Appels iPad och iPhone måste man hämta hem appen Bluefire reader.
Vill man hellre lyssna på en bok så finns det både så kallade strömmande ljudböcker, men också mp3-böcker att hämta hem. Hur du gör och vilka tekniska krav som ställs för detta, får du reda på hos ditt lokala bibliotek.
För mer information, vänd dig till ditt lokala bibliotek eller läs mer på  mer på http://www.elib.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Trevlig sommar!

Jag önskar alla mina läsare trevlig sommar. Bloggen gör uppehåll och återkommer i början av augusti. Bilden visar en del av Strandvägen och...